Șeful PCCOCS ne-a spus că Roman Statîi are statut de bănuit în dosarul în care este vizat șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari.
Acesta a fost reținut pentru 72 de ore.
Întrebat dacă procurorii vor cere mandat pentru arestarea preventivă a acestuia, Ion Caracuian ne-a zis că urmează să fie luată o decizie.
Amintim că, pe 3 martie 2018, Procuratura Anticorupție, condusă la acea etapă de Viorel Morari, anunța despre reținerea co-proprietarului rețelei de benzinării „Vento”, Igor Borș. Împreună cu șase presupuși complici, a fost învinuit de spălare de bani și evaziune fiscală, în scopul obținerii controlului şi dobândirea proprietății asupra stațiilor PECO ce aparțineau unei întreprinderi mixte cu capital străin.
Procurorul de caz - Roman Statnîi - a organizat atunci percheziționarea, reținerea, menținerea persoanelor în arest de la două până la 11 luni, fiindu-le sechestrate și averile. Ulterior, același procuror i-a scos pe toți de sub urmărire penală, unicul figurant deferit justiției fiind Igor Borș. În septembrie 2020, Procuratura Anticorupție a renunțat la învinuiri.
În schimb, în ianuarie 2021, Viorel Morari a fost învinuit în baza acțiunilor din dosarul „Vento”, despre care procurorii spun că a fost pornit la comandă. Este vorba de exces de putere, fals în acte publice, reținerea sau arestarea ilegală și tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate. Șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție se declară nevinovat.
Menționăm că fostul procuror anticorupție Roman Statnîi a fost reținut în mai 2020. Atunci, fusese pus sub învinuire pentru escrocherie în proporții deosebit de mari și exces de putere, săvârșite în interesul unui grup criminal organizat. Complicele acestuia, conducătorul SA „Natur Bravo”, a fost anunțat în căutare.
Respectiva cauză penală a fost inițiată pe fapte ilegale și abuzive ale succesorilor cetățeanului rus la conducerea SA „Natur Bravo”, care, prin intermediul procurorilor din cadrul Procuraturii Anticorupție, ar fi intrat în posesia bunurilor materiale ce-i aparțin. Totul s-a întâmplat în anul 2018, atunci când Procuratura Anticorupție i-a deschis un dosar penal, iar pentru „a-l ajuta” să-și rezolve problemele de ordin juridic, au intrat în posesia a practic tuturor proprietăților pe care acesta le deținea, în valoare de peste 1,8 milioane de euro, spun oamenii legii.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.