Maia Sandu, după ședința CSS: Dosarul concesionării Aeroportului Chișinău curând va ajunge în instanță. Ce zice despre scumpirea carburanților

Maia Sandu, după ședința CSS: Dosarul concesionării Aeroportului Chișinău curând va ajunge în instanță. Ce zice despre scumpirea carburanților

Procuratura Generală se află la etapa finală de investigații, iar dosarul privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău ar urma să ajungă curând în instanța de judecată. Despre aceasta anunță șefa țării Maia Sandu după ședința Consiliului Suprem de Securitate din 26 februarie. Tot azi, în discuții a fost și subiectul scumpirii carburanților.

Dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău curând va ajunge în instanță

Publicitate

„Principalul subiect a fost concesionarea aeroportului și am invitat mai multe instituții responsabile. Am discuta statutul cazurilor din instanța de judecată. Este un subiect complicat. Procuratura spune că este la etapa finală și sper că în scurt timp dosarul ce vizează concesionarea aeroportului va merge în judecată”, a spsu Maia Sandu într-un briefing după ședința CSS.

Președinta a amintit că în 2019, pe când deținea funcția de premier, Guvernul de atunci a mers în instanță cu probe, cerând anularea contractului de concesionare.

„Am aflat că nu prea s-a întâmplat nimic pe dosar. Au fost planificate și amânate ședințe din cauza pandemiei. Ciudat, pentru că e dosar important. Am cerut Agenției Proprietăți Publice să ceară urgentarea examinării cauzei”, a punctat șefa țării.

La fel, Maia Sandu susține că va fi inițiată o anchetă la nivel de Guvern despre cum s-a urmărit planul de investiții până în 2019. „La APP nu sunt rapoarte pe perioada respectivă”, precizează președinta.

Scumpirea carburanților - „acțiune concertată din partea companiilor”

Un alt subiect discutat la aceeași ședință ține de scumpirea carburanților.

„E clar că e acțiune concertată din partea companiilor. Am discutat despre lipsa de acțiuni a instituțiilor statului mai cu seamă în perioada lunilor februarie -iunie 2020, când pe piața străină prețul a scăzut. Când mecanismele pieții favorizează companiile care vând - ei se bucură, când trebuie să favorizeze consumatorii - nu fac asta”, spune președinta.

La ședință au participat reprezentanții ANRE și ai Consiliului Concurenței. „ Fiecare are argument propriu, începând cu cadru legal care nu oferă suficiente instrumente. Considerăm necesar să se revină la plafonarea prețurilor. Trebuie să se schimbe legea. Iar soluția imediată trebuie să fie aplicată de Consiliu Concurenței, inclusiv prin înghețarea prețurilor când se vede concertarea. Recomandarea este să facă uz de acest instrument”, a adăugat Maia Sandu.

Menționăm că în ajunul ședinței CSS, cunoscând subiectele de pe agendă, compania concesionară a Aeroprotului Internațional Chișinău, Avia Invest, a venit cu o reacție.

„Compania vine cu îndemnul către autorități și persoane cu funcții de răspundere să examineze situația la rece și să nu se conducă de emoții sau abordări populiste. Compania este deschisă să furnizeze toată informația necesară autorităților, inclusiv CSS, pentru a putea aborda subiectul în plenitudinea sa, luându-se în calcul și poziția agentului economic”, notează reprezentanții Avia Invest într-un comunicat de presă.

Amintim că, în iulie 2020, Agenția Proprietății Publice (APP) a anunțat că a rezoluționat (n.r. - a desființat retroactiv) contractul de concesiune a activelor Aeroportului Internaţional Chişinău, încheiat cu Avia Invest. APP spunea că firma concesionară nu-și respectă obligațiile contractuale. De partea cealaltă, Avia Invest declara că acuzațiile „sunt mincinoase și făcute sub influența politicului”, dând asigurări că toate condițiile prevăzute în contract sunt îndeplinite. Respectiv, a atacat Guvernul la Curtea Internațională de Arbitraj, iar instanța de la Stockholm a interzis, printr-o decizie p

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal