Igor Dodon vine cu noi acuzații la adresa Maiei Sandu: „Nu vrea să-și asume responsabilitatea în această situație dificilă”

Igor Dodon vine cu noi acuzații la adresa Maiei Sandu: „Nu vrea să-și asume responsabilitatea în această situație dificilă”

Liderul PSRM și fostul președinte al țării, Igor Dodon, vine cu noi acuzații la adresa președintei Maiei Sandu. Mai exact, el spune că aceasta nu dorește să își asume responsabilitatea față de situația epidemiologică din țară. De altfel, Dodon declară că „a discutat un set de posibile acțiuni de restricționare parțială a unor activități, astfel încât să fie redus contactul cetățenilor și riscul de îmbolnăvire, dar în același timp să economia să rămână funcțională”.

„Ceea ce am văzut cu toții a fost fuga de responsabilitate a președintelui țării, o totală lipsă de viziune în ceea ce privește depășirea crizei și o recunoaștere a faptului că dumneaei, în calitate de șef de stat, nu vrea să-și asume responsabilitatea în această situație dificilă și nu poate face nimic concret pentru cetățeni. Doamna președinte poate doar recomanda, iar acea recomandare este una negândită și vicioasă.

Astăzi, avem un președinte lockdown, un președinte depășit de situație, care practic a recunoscut ieri că nu are soluții și așteaptă ca alții să vină cu soluții și cu asumarea răspunderii. Unica propunere pe care a formulat-o Maia Sandu a fost lockdown total, adică blocarea tuturor proceselor economice și instituționale, forțarea oamenilor să stea închiși în case.

Ea a cerut imperativ instituțiilor să închidă tot ce mai activează în țară. Această propunere este negândită și vicioasă, fiindcă nu ține cont de opinia cetățenilor și a experților economici, nu ia în calcul consecințele sociale și economice. Este o soluție irațională în aceste timpuri, când majoritatea țărilor europene au ales calea unor restricții parțiale, încercând să protejeze economia și viitorul cetățenilor”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de facebook.

La fel, Igor Dodon spune că pregătește un plan de restricții parțiale pentru cetățeni, dar care să nu afecteze economia.

„În aceste condiții, am avut o discuție cu conducerea Parlamentului și suntem unanimi în opinia că un lockdown total, cum cere Maia Sandu, este periculos social și reprezintă o iresponsabilitate față de cetățeni și mediul economic. Ca urmare, am discutat un set de posibile acțiuni de restricționare parțială a unor activități, astfel încât să fie redus contactul cetățenilor și riscul de îmbolnăvire, dar în același timp să lăsăm economia funcțională. Am discutat un Plan de Protecție Rațională pentru mediul social și de afaceri, preluând inclusiv unele măsuri aplicate în țările europene, care au reușit prin restricții parțiale să asigure un echilibru între securitatea sanitară a cetățenilor și securitatea lor economică și socială.

De asemenea, am cerut să se vină cu măsuri suplimentare în ceea ce privește sistemul sanitar și sprijinirea personalului medical. Fracțiunea PSRM este gata să vină cu propuneri și să sprijine prin vot orice măsură care ajută medicii. Trebuie să urgentăm accesul cetățenilor la vaccinuri eficiente anti - COVID-19 (din orice surse - achiziții de stat sau ajutoare umanitare”.

Totodată, Dodon face apel la președinta Maia Sandu să desemneze candidata PSRM la funcția de premier, Mariana Durleșteanu.

„În același timp, fac din nou apel la Președintele țării să desemneze de urgență premierul propus de majoritatea parlamentară și să votăm un guvern funcțional, care să poată cu adevărat să asigure securitatea și protecția cetățenilor. Un nou refuz de a desemna premierul este o acțiune clară de sabotare a funcționării principalelor instituții ale statului și a efortului lor de a gestiona criza pandemică”

Pe 13 martie, Consiliul Suprem de Securitate a propus instituirea stării de urgență pentru două săptămâni. Guvernului i s-a recomandat ca, timp de trei zile, să vină cu un plan de restricții și măsuri compensatorii pentru categoriile afectate. „Am avut și poziții politice mai maleabile din partea celor care se tem că acțiunile hotărâte pot fi nepopulare. Poziția Președinției e că statul nu poate să stea cu capul în nisip”, a declarat Maia Sandu după ședința CSS.

Socialiștii s-au declarat împotriva instalării unui lockdown pentru două săptămâni. Mai mult, președintele fracțiunii parlamentare a PSRM, Corneliu Furculiță, care a participat la ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) de sâmbătă, susține că propunerea de a declara stare de urgență ar aparține președintei Maia Sandu și „nicidecum majorității membrilor CSS”.

Ulterior, și președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Platforma DA, Alexandru Slusari, a criticat decizia CSS de a recomanda instalarea unui lockdown. Deputatul, la fel, a insistat pe învestirea unui nou guvern, însă în frunte cu Andrei Năstase.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.