
Andrian Candu, despre propunerea CSS de a institui lockdown: „Ce oferim noi cetățenilor dacă luăm această decizie?”
Înainte de a instala un lockdown în R. Moldova e necesar ca autoritățile să analizeze mai bine situația și să revadă posibilitățile privind compensarea cetățenilor și agenților economici. De această părere e liderul grupului parlamentar Pro Moldova, Andrian Candu, care menționează că ar trebui luate unele măsuri, restricții parțile în cazul unor antreprenori, dar nicidecum sistarea activității.
・
„Adevărul este că situația e gravă. La fiecare jumătate de oră, moare un om. Ieri am înțeles că noi cetățenii nu trebuie să ne bazăm pe deciziile statului. Cei care vor lua decizii se vor gândi în primul rând la afectele politice. „Oare dacă votăm lockdown, ce o să spună oamenii? Nu o să ne voteze”. Unii experți au spus că trebuie să introducem stare de urgență. În același timp, avem un Guvern în demisie care nu poate lua decizii pentru a modifica bugetul și pentru a veni cu compensațiile necesare, și politicienii încearcă să dea responsabilitatea de la una la alta.
Maia Sandu a convocat Consiliul de Securitate unde majoritatea membrilor sunt din echipa sa. A cerut instaurarea stării de urgență pentru următoarele două săptămâni, a solicitat Guvernului să revadă situația și să vină cu recomandări pentru Parlament. Propunerea trebuie să vină din partea experților și nu a politicului și trebuie o analiză a consecințelor. Ce oferim noi cetățenilor dacă luăm această decizie? Să închidem tot nu mai funcționează, fără să venim cu un răspuns legat de compensații. Poate ar trebui de fluidizat accesul la transportul public, poate ar trebui de limitat accesul unor agenți economici, dar nu de închis complet”, a declarat liderul grupului Pro Moldova, Andrian Candu.
Precizăm că și liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat că, în prezent, discută despre un plan de acțiuni care ar prezenta un set de posibile acțiuni de restricționare parțială a unor activități, astfel încât să fie redus contactul cetățenilor și riscul de îmbolnăvire, dar în același timp să economia să rămână funcțională. De altfel, se declară împotriva unui lockdown.
Pe 13 martie, Consiliul Suprem de Securitate a propus instituirea stării de urgență pentru două săptămâni. Guvernului i s-a recomandat ca, timp de trei zile, să vină cu un plan de restricții și măsuri compensatorii pentru categoriile afectate. „Am avut și poziții politice mai maleabile din partea celor care se tem că acțiunile hotărâte pot fi nepopulare. Poziția Președinției e că statul nu poate să stea cu capul în nisip”, a declarat Maia Sandu după ședința CSS.
Socialiștii s-au declarat împotriva instalării unui lockdown pentru două săptămâni. Mai mult, președintele fracțiunii parlamentare a PSRM, Corneliu Furculiță, care a participat la ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) de sâmbătă, susține că propunerea de a declara stare de urgență ar aparține președintei Maia Sandu și „nicidecum majorității membrilor CSS”.
Ulterior, și președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Platforma DA, Alexandru Slusari, a criticat decizia CSS de a recomanda instalarea unui lockdown. Deputatul, la fel, a insistat pe învestirea unui nou guvern, însă în frunte cu Andrei Năstase.
În același timp, deputații PAS sunt convinși că declararea stării de urgență și instalarea unui lockdown e singura soluție pentru a frâna pandemia în R. Moldova.