Soluții: Anvelopele uzate, transformate în acoperământ pentru terenurile de joacă sau de sport (VIDEO)

Soluții: Anvelopele uzate, transformate în acoperământ pentru terenurile de joacă sau de sport (VIDEO)

Deși marea majoritate a anvelopelor uzate din Republica Moldova ajung la groapa de gunoi, câteva sute de tone de pneuri sunt, totuși, reciclate. Deocamdată, în țara noastră avem doar două căi prin care acestea sunt nimicite cu folos – piroliza și mărunțirea în granule de cauciuc. Ce presupun aceste procese, dar și ce soluții există în alte state, vedeți mai jos.

Anvelopele uzate, la baza terenurilor de joacă sau de sport

Alexandru Dodonov povestește că, în 2017, a mers în vacanță în România, împreună cu familia. Acolo s-a născut ideea de a recicla anvelopele uzate.

Alexandru Dodonov

„Am ajuns la Târgul Mureș. În fața Grădinii Zoologice este făcut un teren foarte mare, de vreo 2.000 de metri pătrați, acoperit cu dale din cauciuc. Erau și piste de alergat printre copaci, în parc, făcute din dale de cauciuc. Am fost curios de unde s-a luat produsul. Am venit acasă, am început a vorbi cu diferiți producători din alte țări, am analizat piața”, spune acesta.

În scurt timp, ideea de afacere a prins contur și a ajuns să fie materializată. Astfel, din 2018, antreprenorul reciclează pneuri de mari dimensiuni. Deși spune că nu percepe taxe pentru acest serviciu, din cauza reticenței moldovenilor de a plăti bani pentru a scăpa de acest deșeu, sute de tone de anvelope uzate sunt transformate, anual, în granule de cauciuc la mica fabrică din Chișinău. De exemplu, anul trecut, s-a reușit reciclarea a 800 de tone de pneuri uzate.

Mai exact, pneurile sunt mărunțite automatizat. Granulele de cauciuc pot fi folosite ca umplutură pentru terenurile sportive artificiale, precum și pot fi transformate în plăci. Cele din urmă sunt montate unde poftește clientul – ca bază pentru terenurile de joacă sau de sport, în curte, în beci sau în garaj.

Soluții: Anvelopele uzate, transformate în acoperământ pentru terenurile de joacă sau de sport (VIDEO)Soluții: Anvelopele uzate, transformate în acoperământ pentru terenurile de joacă sau de sport (VIDEO)Soluții: Anvelopele uzate, transformate în acoperământ pentru terenurile de joacă sau de sport (VIDEO)Soluții: Anvelopele uzate, transformate în acoperământ pentru terenurile de joacă sau de sport (VIDEO)Soluții: Anvelopele uzate, transformate în acoperământ pentru terenurile de joacă sau de sport (VIDEO)Soluții: Anvelopele uzate, transformate în acoperământ pentru terenurile de joacă sau de sport (VIDEO)Soluții: Anvelopele uzate, transformate în acoperământ pentru terenurile de joacă sau de sport (VIDEO)Soluții: Anvelopele uzate, transformate în acoperământ pentru terenurile de joacă sau de sport (VIDEO)Soluții: Anvelopele uzate, transformate în acoperământ pentru terenurile de joacă sau de sport (VIDEO)Soluții: Anvelopele uzate, transformate în acoperământ pentru terenurile de joacă sau de sport (VIDEO)Soluții: Anvelopele uzate, transformate în acoperământ pentru terenurile de joacă sau de sport (VIDEO)Soluții: Anvelopele uzate, transformate în acoperământ pentru terenurile de joacă sau de sport (VIDEO)Soluții: Anvelopele uzate, transformate în acoperământ pentru terenurile de joacă sau de sport (VIDEO)Soluții: Anvelopele uzate, transformate în acoperământ pentru terenurile de joacă sau de sport (VIDEO)Soluții: Anvelopele uzate, transformate în acoperământ pentru terenurile de joacă sau de sport (VIDEO)Soluții: Anvelopele uzate, transformate în acoperământ pentru terenurile de joacă sau de sport (VIDEO)Soluții: Anvelopele uzate, transformate în acoperământ pentru terenurile de joacă sau de sport (VIDEO)

Întrebat însă cât de sigură este folosirea pneurilor la terenurile pentru copii, în condițiile în care ecologiștii spun că, în special vara, structura cauciucului uzat elimină gaze și toxine, Alexandru Dodonov menționează: „Avem aviz sanitar la produs de la Centrul de sănătate publică, care a trecut toate testările – și căldură, și răceală, și temperaturi diferite. Se permite ca acest produs să fie folosit la acoperirea terenurilor sportive, a terenurilor de joacă. Este sigur”.

Materie primă pentru construcția drumurilor

În alte state dezvoltate, granulele din cauciuc, obținute în urma mărunțirii anvelopelor uzate, ajung materie primă în construcția drumurilor.

„Asta, dacă ar fi implementat și în Moldova, ar fi un plus foarte mare pentru noi, deoarece vom putea recicla mult mai multe anvelope și ar dispărea acest deșeu, deoarece acolo se folosește o cantitate foarte mare de granule, la construcția drumurilor. Le fac mai elastice și mai durabile”, explică antreprenorul.

O echipă de cercetători de la Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) a testat în laborator mixturile asfaltice cu deșeuri din granule de cauciuc. Rezultatele studiului au arătat că această compoziție crește stabilitatea, poate îmbunătăți rezistența la deformațiile permanente, la oboseala mixturii asfaltice, ceea ce conduce la scăderea fisurilor. S-a mai subliniat că utilizarea acestei tehnologii este compatibilă cu mediul înconjurător, presupune reducerea costurilor de întreținere și producerea mixturii fără modificarea stației de asfalt. 

„Mixtura produsă cu granule de cauciuc este în totalitate reciclabilă și produce în timpul procesării mai puține emisii decât mixturile cu bitum modificat de altă natura”, a mai constatat echipa de cercetare.

„Noi trebuie să ne descurcăm singuri cu gunoiul nostru la noi acasă”

Alexandru Dodonov

Alexandru Dodonov spune că are capacitatea de a recicla mai mult de 800 de tone de anvelope uzate pe an. „Problema e ce facem cu produsul pe care-l obținem”, subliniază acesta.

„Poate birocrația, poate alte interese, dar granulele acestea sunt aduse de obicei din alte țări, nu se procură de la noi. Codul vamal interzice introducerea granulelor de cauciuc în Moldova, ele se clasifică ca deșeuri, însă sunt șmecheri care le aduc. Ar trebui să fie un control asupra importurilor de granule, ca să nu poată lumea să aducă așa deșeuri în Moldova. Anual, se folosesc sute de tone la construcția stadioanelor pe care le vedeți în țară. E nevoie și de cât mai multe proiecte de stat, care să ne permită să amenajăm teritoriile cu produsul acesta”, mai spune antreprenorul.

Cât costă?

Pentru un teren sportiv, ca cel din imaginea de mai jos, care ar avea în dimensiuni reale 440 de metri pătrați, ar fi nevoie de cinci tone de granule, adică vreo șapte tone de anvelope. Un metru pătrat ar costa aproximativ 400 de lei, spune antreprenorul. Așadar, costul final ar ajunge la 176 de mii de lei.

Machetă teren sportiv

„La dalele de cauciuc prețul iese puțin mai ieftin. Prețul depinde și de cantitate, de grosime. Dar începe de la 270 de lei pentru un metru pătrat, pentru grosimea de doi centimetri”, a adăugat Alexandru Dodonov.

Pneurile, transformate în combustibil

În 2015, în Moldova a fost deschisă prima fabrică de reciclare a deșeurilor prin metoda pirolizei, una dintre cele mai inofensive metode de reciclare din lume. Astfel, cauciucul este transformat în ulei industrial. Acesta reprezintă un bun carburant pentru cazangerii. Totuși, administrația fabricii sublinia că majoritatea întreprinderilor din țară, pentru încălzirea oficiilor sau a zonelor industriale, recurg la gaz și electricitate.

AGORA a scris anterior că potențialul de procesare este de 10 tone de cauciuc săptămânal. Din această cantitate, se obțin până la patru tone de combustibil lichid, 3,5 tone de carbon tehnic, 1,2 tone de gaze naturale care se emană în timpul reciclării și se reutilizează imediat în procesul tehnologic intern. Iar sârma care rămâne de la pneuri se colectează ca metal feros uzat.

VEZI ȘI: Soluții: R. Moldova se împotmolește în deșeuri. Soluțiile altor state, preluate doar pe hârtie (VIDEO)

Pentru reciclarea unei anvelope de la mașini de talie mică se percepe o taxă de 15 lei, iar pentru anvelopele mari – 75 de lei. Deși colaborează cu diverse companii de transport, periodic, compania postează pe rețelele de socializare adresele mai multor vulcanizări unde oamenii pot lăsa pneurile spre reciclare, contra sumei indicate.

Problemă ori ba?

Anual, în Republica Moldova se importă mii de anvelope. De exemplu, în 2018, au fost aduse în țară 940 de mii de pneuri, cu 14% mai mult decât în 2017, arată datele oficiale ale Inspectoratului Ecologic de Stat.

Potrivit datelor Agenției Servicii Publice, la 1 martie 2021, în Republica Moldova erau înmatriculate peste un milion de mijloace de transport.

Să facem un calcul simplu. Dacă să luăm doar autoturismele din țară, fiind vorba de peste 683 de mii, posesorii cărora ar urma să dețină patru anvelope de iarnă și altele patru de vară, rezultă că, mai devreme sau mai târziu, peste 5,4 milioane de pneuri vor ajunge la groapa de gunoi. Și asta pentru că nu dispunem de spații de depozitare oficiale.

În România, de exemplu, persoanele fizice și juridice au obligația de a preda gratuit anvelopele uzate către societățile autorizate în vederea colectării și valorificării acestora. Colectorii oficiali le transportă la platformele de regrupare, explică unul dintre prestatorii acestui serviciu. Acolo, anvelopele sunt triate în cele reutilizabile și nereutilizabile, fiind expediate spre valorificatori. 

Anvelopele ce se pot reutiliza sunt trimise spre regravare sau resapare la firmele specializate, iar cele nerecuperabile sunt utilizate în diverse moduri – de la rambleu pentru șosele, la acoperirea terenurilor din sălile de sport și a spațiilor de joacă. De asemenea, acestea pot fi transformate în combustibil alternativ, fie ajung în lucrări de construcţii civile care recurg la procedeul „pneusol”. Este vorba de asocierea anvelopelor („pneu”) cu pământ („sol), care poate fi natural, artificial sau din alte deșeuri. Astfel, se creează structuri de sprijin cu pante mari, umpluturi ușoare ce diminuează presiunile directe, fie sisteme de siguranță pentru maluri, diverse aplicații militare.

Tehnica „pneusol”; Sursa foto: ecoanvelope.ro

Menționăm că materialul face parte dintr-un proiect de Jurnalism de Soluții, lansat de AGORA. Acesta este finanțat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările şi concluziile din articol aparţin autorului şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
La gunoi sau la spălat? Soluții pentru a folosi mai puține scutece sau cum încetinim poluarea mediului chiar de la naștere

La gunoi sau la spălat? Soluții pentru a folosi mai puține scutece sau cum încetinim poluarea mediului chiar de la naștere

Arătăm bine, trăim prost. Soluții: Cum reducem impactul negativ al industriei modei asupra mediului

Arătăm bine, trăim prost. Soluții: Cum reducem impactul negativ al industriei modei asupra mediului

După ce ne tratăm, ne intoxicăm. Medicamentele expirate: Soluțiile altor state și ce întârzie să facă Republica Moldova

După ce ne tratăm, ne intoxicăm. Medicamentele expirate: Soluțiile altor state și ce întârzie să facă Republica Moldova

Soluții: R. Moldova se împotmolește în deșeuri. Soluțiile altor state, preluate doar pe hârtie (VIDEO)

Soluții: R. Moldova se împotmolește în deșeuri. Soluțiile altor state, preluate doar pe hârtie (VIDEO)

Soluții: Schimbarea începe cu fiecare dintre noi: Povestea ecologistei din Hîrtop sau cum îți poți schimba propriul stil de viață, dar și pe cel al comunității

Soluții: Schimbarea începe cu fiecare dintre noi: Povestea ecologistei din Hîrtop sau cum îți poți schimba propriul stil de viață, dar și pe cel al comunității

Soluții: Compostarea sau cum scăpăm util de deșeurile vegetale (VIDEO)

Soluții: Compostarea sau cum scăpăm util de deșeurile vegetale (VIDEO)

Advertoriale
Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar 2 două luni, vezi cum am reușit!”

Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar 2 două luni, vezi cum am reușit!”

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Paștele - mâncare, tradiție, mister
Cele mai populare
 • 1
  Forțele ucrainene se pregătesc pentru un eventual atac la granița cu Belarus
 • 2
  Un tânăr a ajuns la terapie intensivă după ce a sărit în Nistru
 • 3
  În Moldova se produce de opt ori mai mult ulei și grăsimi decât acum un an
 • 4
  Podoliak crede că un acord de pace e posibil doar după retragerea trupelor rusești
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.