Grupul TransOil respinge acuzațiile formulate de vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari și susține că decizia de interzicere a exportului de grâu precum și o eventuală prelungire a acestei interdicții ar încălca regulile Organizației Mondiale a Comerțului. Reprezentanții grupului susțin că dacă o nouă decizie în acest sens va fi aprobată, aceștia ar putea să recurgă la contestarea acesteia în instanțele de judecată.
„Republica Moldova este membră a Organizației Mondiale a Comerțului, iar apartenența la această organizație impune respectarea unui anumit set de reguli, care în situația actuală sunt încălcate de organele statului. Una din companiile grupului nostru (rezident al Republicii Moldova) a procurat în mod legal grâu de la un alt rezident al Republicii Moldova. Respectiv, grâul cumpărat a trecut procedura oficială prevăzută pentru importul în zona economică liberă, ceea ce înseamnă că a fost deja exporta exportat, întrucât intră sub incidența legii privind zona economică liberă din 2008. Recenta decizie a Guvernului Republicii Moldova contrazice funcționarea acestei legi”, se arată în răspunsul emis de grupul TransOil pentru AGORA.
Potrivit reprezentanților agentului economic, deși interdicția de exportare a grâului a expirat la data de 12 aprilie, nici Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și nici Serviciul Vamal nu au permis reluarea exportului. Mai mult, aceștia neagă că ar fi exercitat anumite presiuni asupra instituțiilor statului.
„În baza căror legi a fost elaborată decizia de interzicere a exportului de grâu? De ce agenții economici nu pot expedia aceste cereale? Dacă organele de drept ale Republicii Moldova au anumit suspiciuni sau pretenții la originea cerealelor, atunci vom fi de acord cu o asemenea decizie, dar întrucât la moment nu există o asemenea dispoziție din partea Procuraturii, nu vedem nici un motiv pentru a opri exportul de grâu”, se arată în comunicatul de presă al grupului TransOil.
Recent, deputatul Alexandru Slusari a declarat că în portul Giurgiulești staționează o navă ce aparține unei companii din grupul TransOil și care așteaptă permisiunea pentru a încărca din port cu aproximativ 17 mii de tone de grâu stocate anterior. Deputatul a mai susținut că s-ar face presiuni pe angajații ANSA și ai Serviciului Vamal în vederea eliberării avizelor pentru export.
Vezi și aceste știri

Slusari sesizează riscuri privind rezerva de grâu: O navă ar aștepta avizele în portul Giurgiulești pentru exportul a 17 mii de tone

Maia Sandu, după ședința CSS: S-a discutat despre schemele puse la cale de Plahotniuc, Șor și Platon, problemele din sectorul asigurărilor și exportul grâului

Președinția se adresează Guvernului: Recomandă extinderea termenului pentru interdicția de export a grâului din rezerva de stat
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile reînnoite ale maib prezentate întregii echipe
