
Durleșteanu, despre ziua în care și-a retras candidatura de la funcția de premier: „Nu s-a îndeplinit ce a fost agreat”
Fosta ministră a Finanțelor, propusă de socialiști la funcția de premier, Mariana Durleșteanu, explică de ce a decis să-și retragă candidatura chiar în ziua consultărilor președintei țării cu fracțiunile parlamentare pentru învestirea unui nou Guvern. „Eu vin din business și acolo este așa înțelegere - dacă ai agreat ceva, o faci. Atunci nu s-a îndeplinit ce a fost agreat”, spune Durleșteanu la emisiunea „Puterea a Patra”, de la N4.
・
Fosta ministră a Finanțelor afirmă că ar fi acceptat propunerea socialiștilor de a conduce un Guvern doar în baza unor condiții. Mai exact, Durleșteanu ar fi punctat că dorește să fie numită premier fără susținerea Partidului Șor și să-și aleagă singură echipa de miniștri pentru un Executiv tehnocrat.
„Cu timpul am înțeles că pe la spate sunt alte scenarii, despre ministere. Nu am fost parte la discuții din culise, dar la mine acestea ajungeau”, spune Durleșteanu.
Mai mult, fosta ministră afirmă că avea decizia de retragere a candidaturii sale pregătită încă în luna februarie, dar s-a decis după declarațiile partidelor parlamentare din 16 martie, când aua fost chemate de șefa țării Maia Sandu la consultări.
„Pe 16 erau planificate consultări. M-am uitat pe agendă la fiecare fracțiune la ce oră intră. Am menționat cu câteva zile înainte că rog frumos ca Partidul Șor să nu fie în listă, căci nu accept. Dar în momentul când am văzut că, deși nu o cunosc și n-am nimic personal cu ea, că Tauber a ieșit în conferință de presă și a spus că susține candidatul Durleșteanu, nu că am fost iritată, dar am zis că nu accept. Ultimele consultări le aveau socialiștii. La ora 15:00 când a intrat PSRM am înțeles că ei vor încheia cu același mesaj cu care au fost deschise consultările de Tauber. Știam că la 15:40 Dodon trebuie să încheie consultările și la 15:33 am publicat declarația”, spune cronologia evenimentelor Durleșteanu.
Potrivit fostei ministre, decizia sa ar fost influențată de faptul că n-ar fi fost îndeplinite cerințele înaintate.
„Eu vin din business și acolo este așa înțelegere - dacă ai agreat ceva, o faci. Aici nu s-a îndeplinit ce a fost agreat. Dacă nu mă retrăgeam, avea să fie Guvern și nu aveam anticipate”, a punctat Durleșteanu.
Amintim că pe 11 februarie 2021, în timp ce candidata propusă de președinta Maia Sandu la funcția de premier, Natalia Gavrilița, își prezenta programul de activitate a Guvernului în plenul Parlamentului, liderul PSRM, Igor Dodon, a anunțat că propune un alt candidat pentru această funcție – Mariana Durleșteanu.
La scurt timp, a fost formalizată și o majoritate parlamentară din 54 de deputați, care a anunțat că susține candidatul propus de socialiști. Maia Sandu a propus-o însă repetat la șefia Guvernului pe Natalia Gavrilița.
Pe 23 februarie, urmare a unei sesizări depuse de PSRM, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul președintei Maia Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița.
În schimb, Înalta Curte a declarat inadmisibilă solicitarea socialiștilor de a da apreciere dacă, prin refuzul de a o propune pe Mariana Durleșteanu în funcția de prim-ministru, Maia Sandu a săvârșit o faptă gravă, care ar putea sta la baza inițierii procedurii de suspendare din funcție.
La 16 martie, în timpul consultărilor președintei țării cu partidele parlamentare, Mariana Durleșteanu a anunțat că-și retrage candidatura pentru funcția de premier. „Nu îmi pot permite ca numele și reputația mea să fie folosite pentru reglări de conturi între clanurile politice”, spune Durleșteanu. „Nu sunt păpușa nimănui”, a adăugat ea.