„Buna organizare nu ține numai de aspectul financiar. Noi putem să vă asigurăm că am pregătit toată logistica, avem personal, putem delega peste 240 de angajați ca să fie președinți ai birourilor electorale. Cât privește despre costuri, putem reveni și revedea geografia. De exemplu, la Frankfurt am închiriat un spațiu unde putem amplasa trei secții de votare. Asemănător s-a făcut în Irlanda în noimebrie anul trecut”, a declarat Revenco la o emisiune de la TVRMoldova.
Luni, 7 iunie, secretarul Comisiei Electorale Centrale a dat vina pe lipsa banilor pentru faptul că nu pot fi deschise mai multe secții de votare peste hotare. Maxim Lebedinschi a făcut o declarație de presă după ședința de astăzi, pentru a spune că statul nu are posibilități financiare. Acesta și-a reiterat mesajul și la o emisiunea de la TV8 din seara de 7 iunie:
„Eu aud doar declarații în presă de la domnul prim-ministru. Că ei poate să acopere orice. De ce nu îmi prezintă decizia, de ce nu sunt prezentate aceste resurse financiare. Niște chestii de ipocrizie.”
La ședinta CEC din 5 iunie, s-a decis pentru constituirea a 139 de secții de votare în diasporă, după ore de neînțelegeri pe marginea acestui subiect.
Alegerile parlamentare anticipate vor avea loc pe 11 iulie. Guvernul în exercițiu al Republicii Moldova a decis, în ședința din 12 mai, să aloce doar 70 de milioane de lei pentru organizarea scrutinului. Asta deși, Comisia Electorală Centrală a calculat că este nevoie de 125 de milioane de lei pentru alegeri. Cele 70 de milioane sunt alocate din fondul de rezervă al bugetului țării.
Precizăm că până acum, 16 concurenți electorali deja au fost înregistrați de Comisia Electorală Centrală. Este vorba despre: Partidul Acasă Construim Europa, Partidul Acțiunii Comune ”Congresul Civic”, Blocul Electoral „Renato Usatîi”, Partidul Politic ”Șor”, Partidul Acțiune și Solidaritate, Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, Mișcarea Profesioniștilor „Speranţa - Надежда”, Partidul Democrat, Partidul ”Platforma Demnitate și Adevăr”, Partidul Unității Naționale, Partidulul Politic „Democrația Acasă”, Partidul Legii şi Dreptăţii, Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Partidul Politic „NOI” și Alianța pentru Unirea Românilor.
De asemenea, alte trei dosare se află în proces de examinare la CEC și anume, dosarele depuse de: Partidul „Puterea Oamenilor”, Partidul „Patrioţii Moldovei” și Partidul Regiunilor din Moldova.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.