Secretarul Comisiei Electorale Centrale a dat vina pe lipsa banilor pentru faptul că nu pot fi deschise mai multe secții de votare peste hotare. Maxim Lebedinschi a făcut o declarație de presă după ședința de astăzi, pentru a spune că statul nu are posibilități financiare. Mâine, 8 iunie, ar urma să aibă loc o nouă ședință, iar subiectul secțiilor de votare pentru diasporă va fi din nou analizat.
„Atât propunerile parvenite din partea MAEIE le consider populiste. E straniu de ce anumiți politicieni au decis să se joace cu emoțiile cetățenilor, dându-le aspirații false pe segmentele pe care ei consideră ca poate să îi atingă. De două ori, în scris, Comisia Electorală Centrală a solicitat de la MAEIE să indice exact care state permit deschiderea mai multor secții de votare și în doar una ni s-a spus că în 12 state pot fi deschise secții suplimentare, dar nici până astăzi nu am acea listă de state. Nu poate fi vorba despre luarea unei decizii, fără o acoperire financiară. Legislația indică că alegerile pot fi făcute doar din surse bugetare. Mai avem nevoie de un buget de peste patru milioane de lei pentru a acoperi munca oamenilor care vor fi implicați în aceste secții de vot, sumă care încă nu ne-a fost alocată”, a spus secretarul Comisiei Electorale Centrale, Maxim Lebedinschi.
La ședinta CEC din 5 iunie, s-a decis pentru constituirea a 139 de secții de votare în diasporă, după ore de neînțelegeri pe marginea acestui subiect.
Alegerile parlamentare anticipate vor avea loc pe 11 iulie. Guvernul în exercițiu al Republicii Moldova a decis, în ședința din 12 mai, să aloce doar 70 de milioane de lei pentru organizarea scrutinului. Asta deși, Comisia Electorală Centrală a calculat că este nevoie de 125 de milioane de lei pentru alegeri. Cele 70 de milioane sunt alocate din fondul de rezervă al bugetului țării.
Precizăm că până acum, 16 concurenți electorali deja au fost înregistrați de Comisia Electorală Centrală. Este vorba despre: Partidul Acasă Construim Europa, Partidul Acțiunii Comune ”Congresul Civic”, Blocul Electoral „Renato Usatîi”, Partidul Politic ”Șor”, Partidul Acțiune și Solidaritate, Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, Mișcarea Profesioniștilor „Speranţa - Надежда”, Partidul Democrat, Partidul ”Platforma Demnitate și Adevăr”, Partidul Unității Naționale, Partidulul Politic „Democrația Acasă”, Partidul Legii şi Dreptăţii, Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Partidul Politic „NOI” și Alianța pentru Unirea Românilor.
De asemenea, alte trei dosare se află în proces de examinare la CEC și anume, dosarele depuse de: Partidul „Puterea Oamenilor”, Partidul „Patrioţii Moldovei” și Partidul Regiunilor din Moldova.
Vezi și aceste știri

Maxim Lebedinschi reacționează după decizia CEC de a fi create 139 de secții de votare pentru diasporă: „Nu fiți fățarnici și nu atacați”

Peste două mii de secții de votare au fost constituite pentru alegerile parlamentare anticipate

Protest la Comisia Electorală Centrală: Manifestanţii cer majorarea numărului de secții de vot în diasporă (LIVE)
Advertoriale

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)
