Starea de urgență în sectorul energetic impune modificări la bugetul de stat. 210 mil. de lei vor fi cheltuite pentru compensații la gaz și căldură

Starea de urgență în sectorul energetic impune modificări la bugetul de stat. 210 mil. de lei vor fi cheltuite pentru compensații la gaz și căldură

În condițiile impuse de starea de urgență în sectorul energetic, deputații din Parlament au aprobat modificări la Legea bugetului de stat pentru anul 2021. Prin urmare, se prevăd mai multe cheltuieli. Banii sunt necesari pentru acoperirea compensațiilor la gaz și agentul termic, dar și pentru ajutorul acordat familiilor social vulnerabile în perioada rece a anului. Proiectul de modificare a legii a fost aprobat în primă lectură.

Modifivările la bugetul de stat prevăd majorări a venitului cu 767,8 milioane de lei – până la 45 862,4 miliarde de lei. Aceasta se prevede din contul încasărilor din impozite si taxe.

De altă parte, cresc și cheltuielile cu 421,7 milioane de lei – până la 57 654,3 miliarde de lei. În aceste condiții, deficitul bugetar se diminuează cu 346,1 milioane de lei și constituie 11,792 miliarde de lei sau 5,1% din PIB.

Cheltuielile suplimentare sunt cauzate de compensațiile prevăzute pentru consumatorii casnici la consumul de gaze naturale și căldură. Prin urmare, este prevăzută alocarea a 210 milioane de lei care vor acoperi compensarea diferenței de tarife, conform facturilor la gazele naturale și energia termică.

Iată niște calcule la acest subiect: Exercițiu teoretic: Ce venituri maxime trebuie să aibă o familie cu un copil ca să primească ajutor de la stat în factura la gaze

Alte 139 milioane de lei vor fi transferate către bugetul asigurărilor sociale de stat, dintre care 104 milioane de lei – ca urmare a majorării ajutorului pentru perioada rece a anului, precum și creșterii numărului de familii defavorizate care urmează să beneficieze de astfel de suport din partea statului.

Ulterior, în bugetul de stat pentru anul 2022 vor fi prevăzute mijloace financiare pentru compensarea costului tarifelor și pentru acordarea ajutorului pentru perioada rece a anului. Amintim că suma prevăzută pentru 2022 din contul bugetului de stat se estimează la 900 de milioane de lei. Vezi aici mai multe deatalii:

Peste 1 miliard de lei, bani pentru compensații la consumul de gaz și căldură. Cât acoperă statul și ce vor face instituțiile publice

Tot la ședința din 18 noiembrie, au fost aprobate în primă lectură condițiile de compensare la consumul de gaze și energie termică. Menționăm că în acest scop Guvernul planifică alocarea a 210 milioane de lei din bugetul de stat pentru 2021 și 900 de milioane de lei, din bugetul de stat pentru 2022. Mai exact, compensațiile se prevăd pentru perioada noiembrie 2021– martie 2022 și sunt destinate consumatorilor casnici. Prin urmare, primii 50 m3 se achită la tariful de 6,76 de lei cu TVA inclus, următorii 100 de m3 (până la 150 m3) se achită cu – 7,86 lei, iar restul se achită cu 11 lei și 8 bani.

„Consumul mediu lunar de gaz este de 99 de m3. De ce prima limită de compenasare este de 50 de m3 și nu de 100 m3?”, a întrebat deputatul Partidului Șor, Vadim Fotescu.

„Într-adevăr, consumul mediu e de 90 de m3 /lunar. Dar aici se includ și cei care au consum de 400 m3 și 200 m3. Ce e important este disrtribuția consumului. Sub 150 m3 se includ 70%, iar în 50 m3 intră mai mult de 50% din consumatorii casnici. Și noi am pornit de la ei, să avem cel mai mic consum și pentru ei să avem cele mai mari compensații. Pentru că este o corelație între consum și venituri. Deci vrem să compensăm mai mult la cei mai vulnerabili”, a răspuns autorul proiectului, deputatul PAS Dan Perciun.

AGORA precizează că, pe 9 noiembrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat tariful de 10 lei și 26 de bani pentru un metru cub de gaz consumat. Până la 30 noiembrie, prețul urmează să fie revăzut. Tariful anunțat a crescut de peste două ori, comparativ cu 4 lei și 20 de bani, cât achita populația până acum.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.