Stare de urgență pentru amânarea achitării TVA și plata anticipată a compensațiilor. Soluțiile Guvernului pentru criza energetică

Stare de urgență pentru amânarea achitării TVA și plata anticipată a compensațiilor. Soluțiile Guvernului pentru criza energetică

Guvernul intenționează să solicite Parlamentului instituirea stării de urgență pe întreg teritoriul țării pentru o perioadă de 60 de zile. Potrivit premierului Natalia Gavrilița, această decizie este necesară pentru a asigura furnizarea neîntreruptă a gazelor naturale în Republica Moldova.

„Țin să vă informez că a avut loc ședința CSE cum am anunțat dimineața, Comisia a recomandat Guvernului să solicite Parlamentului instituirea unei stări de urgență, mâine voi merge în Parlament pentru a solicita acest lucru”, a declarat Gavrilița.

Premierul a precizat că dacă va fi adoptată hotărârea privind instituirea stării de urgență, va convoca mâine o nouă ședință a Comisiei Situații Excepționale. Totodată, potrivit lui Gavrilița, Republica Moldova va reuși să achite datoria către Gazprom până vineri, 21 ianuarie, termenul limită prevăzut de Gazprom.

Publicitate

„Măsurile prevăzute nu necesită cheltuieli suplimentare de la buget”, a adăugat prim-ministra. Potrivit hotărârii de Guvern privind propunerea de a declara starea de urgență, adoptată în cadrul ședinței de miercuri, 19 ianuarie, starea de urgență urmează a fi declarată pentru următoarele 60 de zile.

„Am luat decizia de a propune starea de urgență pe 60 de zile, pentru încă sunt două luni, februarie și martie, în care se așteaptă temperaturi joase, în această perioadă ne dorim ca Guvernul să aibă acest instrument pentru că dacă vom avea situații similare, să poată interveni prompt”, a explicat vicepremierul Andrei Spînu.

Acesta a menționat că prevederea privind achitarea în avans a consumului de gaz, a fost inclusă în 2011, iar până în 2014, Moldovgaz a acumulat datorii de peste 400 milioane dolari dar nu a primit nici o notificare privind sistarea furnizării de gaze naturale.

„În contractul care a fost semnat în noiembrie, se vorbește despre un drept, o opțiune a Gazprom, să sisteze furnizarea de gaze, nu este o obligație, am avut diverse solicitări pentru a se acorda două săptămâni, pentru a achita sau colecta banii pentru plata avansului”, a adăugat Spînu.

În cadrul briefingului de presă organizat miercuri, 19 ianuarie, prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat că Guvernul examinează două soluții pentru a depăși actuala criză, fiind vorba de acordarea unor facilități la achitarea TVA și achitarea anticipată a compensațiilor la gazele naturale pentru lunile ianuarie și februarie.

Menționăm că, Moldovagaz mai are nevoie de circa 35 de milioane de dolari ca să achite către Gazprom până la 20 ianuarie 50% din consumul de gaze naturale a R. Moldova în luna ianuarie. Drept soluție, au fost încercate negocieri cu băncile pentru un eventual împrumut, însă toate cele patru bănci au refuzat să acorde un împrumut. Anunțul despre acest refuz a fost făcut de către Vadim Ceban, directorul MoldovaGaz, marți, 18 ianuarie curent, într-un interviu pentru Ziarul de Gardă. De altă parte, MoldovaGaz mizează și pe suport din partea Guvernului ca să reducă din sumă, prin mai multe măsuri fiscale.

Anterior, vicepremierul, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu a declarat în cadrul emisiunii „Punctul pe AZI” de la TVR Moldova, că în primăvara va solicita renegocierea contractului încheiat cu Gazprom în luna noiembrie. Potrivit acestuia, actualul contract este de fapt o prelungire a celui din 2006, care a fost prelungit de 19 ori până în prezent.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal