Spînu a îndemnat deputații BCS să facă un autodenunț la PG: Să explice cum au adus Moldovagaz la datorii de sute de milioane

Spînu a îndemnat deputații BCS să facă un autodenunț la PG: Să explice cum au adus Moldovagaz la datorii de sute de milioane

Vicepremierul Andrei Spînu a venit cu o reacție după ce deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au depus un demers la Procuratura Generală (PG) privind gestionarea crizei energetice. Ministrul i-a îndemnat pe parlamentari să scrie un autodenunț pe mai multe fapte. 

„Să explice procuraturii cum au reușit să aducă compania Moldovagaz la datorii de sute de milioane, cum au negociat și semnat contractul la gaze din 2006 și anexele acestui contract. Să explice cum Guvernul lor din 2019 a inclus în protocolul comisiei mixte recunoașterea datoriilor din stânga Nistrului, cum au acceptat datoria față de Factoring Finance, inclusiv penalități, de peste 270 de milioane de dolari. Să explice cum au cedat cote părți din compania Moldovagaz către Gazprom, cum au furat, prin reprezentanții statului și interpuși, Moldovagaz și s-au îmbogățit pe parcursul anilor. Să explice ei neglijența în serviciu timp de 30 de ani de când au fost în diferite funcții de conducere: de ce nu avem stocuri de gaze, de ce nu avem interconectare energetică, de ce nu avem surse alternative?”, a scris Andrei Spînu.

Amintim că, ieri, 24 ianuarie, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au depus o sesizare la Curtea Constituțională (CCM) prin care au contestat decizia Parlamentului de instituire a stării de urgență.

La ședința din 21 ianuarie a Parlamentului deputații BCS au părăsit plenul Parlamentului în semn de protest. Atunci, ei declaraseră că starea de urgență a fost instituită abuziv și nu-și are rostul. „Au totul la dispoziție, Parlament, Guvern, Președinție, pentru ce lor situație excepțională?”, au întrebat deputații.

Starea de urgență la nivel național a fost aprobată de Parlament, cu voturile a 58 de deputați, pentru o perioadă de 60 de zile. Potrivit prim-ministrei Natalia Gavrilița, măsura a fost necesară pentru amânarea plății taxei pe valoare adăugată datorată de Moldovagaz statului și pentru a oferi Guvernului instrumentele legale necesare în vederea achitării restanțelor MoldovaGaz către Gazprom.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.