Majorarea tarifelor la gazele naturale și agentul termic: Reacțiile opoziției și guvernării

Majorarea tarifelor la gazele naturale și agentul termic: Reacțiile opoziției și guvernării

Decizia Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE) de a majora tarifele la gazele naturale și agentul termic a generat mai multe reacții în societate, din partea opoziției și guvernării. Astfel, reprezentanții Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) califică decizia de majorare retroactivă ca fiind una ilegală și anunță că o vor ataca în instanța de judecată, în timp ce reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), reiterează informația conform căreia actualul mecanism de compensare rămâne în vigoare.

„În condițiile în care Agenția Națională de Reglementare în Energetică a decis, ilegal, să aplice retroactiv tarifele majorate pentru gaz și agent termic, PSRM anunță că va contesta în judecată această decizie. Orice jurist începător cunoaște faptul că principiul retroactivității poate fi aplicat exclusiv când modificarea îmbunătățește situația. În cazul dat, scumpirea resurselor energetice înrăutățește starea financiară a cetățenilor”, se arată în comunicatul PSRM.

De altfel, reprezentanții formațiunii denunță existența unui „genocid social” și propune mai multe măsuri, printre care revenirea la tariful din luna noiembrie, cu compensarea integrală a diferenței de tarif. Totodată, despre faptul că decizia ANRE ar fi „ilegală” a menționat și ex-premierul Ion Chicu, care susține că anterior justiția a pronunțat o decizie într-o speță asemănătoare.

Publicitate

„Mai ales, că există și precedent judiciar exact pe această speță din decembrie 2019. Atunci, CSJ anula decizia ANRE (la solicitarea Moldovagaz, de altfel) de a stabili tarife la gaz cu efect retroactiv (mai mici,în acel caz)”, susține fostul prim-ministru.

De cealaltă parte, deputatul PAS Radu Marian a reiterat faptul că tarifele pentru consumatorii casnici care consumă până la 150 metri cubi de gaze vor rămâne neschimbate, precizând că Guvernul va veni cu noi măsuri de suport și pentru agenții economici. Astfel, în lunile ianuarie, februarie și martie, pentru primii 50 metri cubi, consumatorii vor plăti 6,8 lei, iar pentru următorii 100 metri cubi, vor achita 7,9 lei, diferența din tarif urmând a fi suportată din bugetul de stat.

Amintim că în cadrul ședinței publice din 28 ianuarie curent, ANRE a aprobat hotărârea prin care a majorat tariful de livrare a gazelor naturale până la 15 lei și 18 bani pentru un metru cub de gaz consumatcu TVA. La scurt timp, directorul MoldovaGaz a venit cu o reacție, în care a menționat că scopul fiecărei afaceri, chiar și a celor orientate social, este de a nu lucra în pierdere.

Ultima majorare a tarifului la gaze naturale a fost efectuată la 9 noiembrie 2021, atunci când ANRE a stabilit un tarif provizoriu de 10 lei și 26 de bani pentru un metru cub. Ulterior, la 24 decembrie 2021, ANRE a emis o nouă decizie prin care a stabilit noul tarif de 10 lei și 19 bani pentru un metru cub.

Amintim că, joi, 20 ianuarie, starea de urgență la nivel național a fost aprobată de Parlament, cu voturile a 58 de deputați, pentru o perioadă de 60 de zile. Potrivit prim-ministrei Natalia Gavrilița, măsura a fost necesară pentru amânarea plății taxei pe valoare adăugată datorată de Moldovagaz statului și pentru a oferi Guvernului instrumentele legale necesare în vederea achitării restanțelor MoldovaGaz către Gazprom.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal