Două liniuțe roșii sau despre testarea COVID-19, în cifre | Cum s-a schimbat, în timp, raportul dintre testele efectuate și cazurile confirmate (GRAFIC)

Două liniuțe roșii sau despre testarea COVID-19, în cifre | Cum s-a schimbat, în timp, raportul dintre testele efectuate și cazurile confirmate (GRAFIC)

Valul cinci al pandemiei de COVID-19 pare să bată în retragere, cel puțin asta spun autoritățile din sănătate. Potrivit lor, în ultima săptămână situația este stabilă, iar numărul cazurilor noi de COVID-19 este într-o ușoară descreștere. Astfel, datele arată că incidența a constituit 754 de cazuri la 100 mii populație, ceea ce înseamnă o scădere cu peste 10% față de săptămâna precedentă.

Trebuie remarcat faptul că, din moment ce a devenit iminent pericolul noului val pandemic, a crescut numărul de teste efectuate de instituțiile medicale de la noi, iar situația s-a schimbat radical, față de cea care era în debutul pandemiei. Dacă la început testele nu puteau fi efectuate decât în incinta instituțiilor medicale de stat, acum cetățenii au posibilitatea de a se testa la centrele de testare, centrele private, instituții medicale de stat, ambulanțe și alte spații amenajate de autorități. 

Fără îndoială, cu cât mai multe teste se efectuează, cu atât mai multe cazuri de infectare sunt raportate. Cu toate acestea, o analiză, realizată de AGORA, a raportului dintre numărul de teste și cel al infectărilor a arătat că, pe parcursul evoluției pandemiei, acesta a variat de la o extremă la alta.  

Publicitate

Odată cu pandemia, ne-a devenit cunoscută denumirea de val pandemic. Astfel, creșterea numărului de cazuri s-a făcut simțită chiar de la început. Spre exemplu, la 1 aprilie 2020, în R. Moldova au fost înregistrate 70 de cazuri, din  329 de teste efectuate. Cu alte cuvinte, circa 21%, sau, practic, fiecare a cincea  persoană testată a avut un rezultat pozitiv.  

Un alt număr mare de cazuri a fost înregistrat la 17 iunie 2020. Către acel moment, autoritățile deja crescuse numărul de teste efectuate zilnic, iar, nemijlocit la acea dată, s-au testat 1.483 de oameni, dintre care 478 aveau virusul. Aici vorbim despre 32% de teste pozitive, sau fiecare al treilea.

Un alt record de infecții a fost înregistrat la 9 decembrie 2020. Atunci, din totalul de 3.836 de teste efectuate în acea zi, tocmai 46% s-au dovedit a fi pozitive, mai exact este vorba de 1.766 de pacienți. În acest caz, putem spune că aproape fiecare a doua persoană testată a fost confirmată pozitiv.

Totuși, la începutul anului 2021 s-a înregistrat o descreștere a numărului de infectări - respectiv, a scăzut și numărul testelor. Spre exemplu, la 3 ianuarie 2021, au fost confirmate pozitiv 179 de teste, din cele 657 procesate, ceea ce constituie 27% din total.

La scurt timp, în țara noastră se înregistra un nou record de cazuri de COVID. La 24 martie, 2.273 de persoane au avut test pozitiv, din 6.070 de teste, iar rata de infectare în acest raport a fost de circa 37%.

Vara anului 2021 este marcată de o scădere abruptă a numărului de infectări cu noul coronavirus.  Cea mai mică cifră a fost înregistrată la 14 iunie, atunci când din cele 2.838 de teste, doar 33 au fost, ceea ce reprezintă 1,16% din totalul de pacienți verificați.

Odată cu demararea anului academic 2021, a început cel de-al patrulea val de infecții. Astfel că la 20 octombrie, în țara noastră erau infectați cu noul coronavirus 2.068 de persoane. În acea zi s-au efectuat 9.965 de teste. Procentul de rezultate pozitive față de numărul de testări fiind de circa 21%.

Exact la două luni distanță, ne-am bucurat de o scădere evidentă. Mai exact, doar 4% din persoanele testate s-au dovedit a fi infectate. Atunci, din cele 5.583 de teste prelevate, doar 229 erau pozitive.

Începutul anului 2022 ne-a adus și cel mai mare număr de cazuri pozitive de COVID înregistrate în țara noastră de la începutul pandemiei. La 26 ianuarie, laboratoarele din țară au procesat 19.808 de teste, dintre care aproximativ 31% sau 6.199 conțineau virusul Sars-Cov-2.

...

Amintim că, la 24 ianuarie, autoritățile municipale au anunțat instalarea a 16 corturi de testare în toate sectoarele capitalei, prioritar acestea fiind instalate în preajma Centrelor Medicilor de Familie. Însă la doar două săptămâni, activitatea corturilor a fost sistată, pentru că potrivit autorităților, deocamdată centrele de testare fac față fluxului de oameni. 

De notat, că la începutul pandemiei, autoritățile nu anunțau numărul de teste efectuate, ci doar numărul de cazuri confirmate. Prima raportare a numărului de teste a fost făcută la 25 martie 2020, atunci când din cele 153 de teste procesate au fost confirmate pozitiv 24 de cazuri.

De asemenea, tot la începutul pandemiei, dacă vă amintiți, erau raportate și testele repetate, întrucât persoanele bolnave erau testate atât la începutul infectării, cât și după vindecare. 

Cât despre testele rapide, în comparație cu alte state, în R. Moldova acestea au început a fi folosite de abia la un an de la izbucnirea pandemiei. 

Anunțul oficial că Republica Moldova urmează să cumpere teste rapide antigen a fost făcut încă în octombrie 2020. Atunci responsabilii de la Sănătate spuneau că la noi în țară testarea masivă nu este posibilă, întrucât nu sunt suficiente laboratoare medicale în țară și că testele rapide care urmau să fie achiziționate ar simplifica procesul de testare în rândul populației.  

Totuși, cele 300 de mii de teste antigen promise de autorități au fost procurate abia în luna februarie 2021. Testele rapide au început a fi folosite o lună mai târziu, la 17 martie. Iar prima raportare a lor a fost făcută la 19 martie. 

La 17 ianuarie curent, șeful Direcției Generale Asistență Socială și Sănătate (DGASS) a Primăriei Chișinău, Boris Gîlca a declarat că testele rapide antigen pentru depistarea COVID-19 au o mare marjă de eroare. Potrivit lui, pacienții care prezintă simptome de COVID-19 la internarea în spital ar trebui să fie supuși testării PCR, și nu testului rapid.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal