Podcastul „Azi e vinerea” | După cel mai „înfricoșător” mesaj al săptămânii, sărim cu sapa la baloane zburătoare și facem contrabandă cu mărțișoare

17 februarie 2023, 18:45Victoria Dumbravă

Podcastul „Azi e vinerea” | După cel mai „înfricoșător” mesaj al săptămânii, sărim cu sapa la baloane zburătoare și facem contrabandă cu mărțișoare

Azi e vinerea, iar asta înseamnă că ascultați podcastul AGORA cu același nume, împreună cu redactoarea-șefă AGORA, Victoria Dumbravă și editoarea AGORA pe subiecte de autor, Felicia Nedzelschi.

Săptămâna trecută vă spuneam că iată-iată, probabil că, vom avea Guvern nou. Astăzi, iată că deja îi avem pe toți (și ce noi și cei vechi) înstalați în fotolii și puși pe treabă la prima ședință a Cabinetului Recean. Totuși, privind acest nou cabinet ne dăm seama că nu e el chiar atât de nou, doar vreo patru miniștri acolo, dintre care trei au fost anterior vice.

Noul Executiv a depus jurământul. Cine sunt noii și vechii membri ai cabinetului Recean. Țara trebuie să-și cunoască miniștrii! (VIDEO)

Totuși, de ce s-a făcut această mutare pe tabla de șah a actualei puteri, a fost nevoie de o mână mai dură în contextul securității regionale și va reuși Guvernul Recean să fie unul mai popular decât Cabinetul Gavrilița? Nu știm a vă spune cu fermitate la această oră. Cert este că timpul le va arăta pe toate.

Publicitate

Iată câteva dintre obiectivele care se regăsesc în planul de guvernare prezentat de Dorin Recean în fața deputaților: 

📌Să implementăm viziunea de dezvoltare a R. Moldova și planul de guvernare a partidului PAS. 

📌Să introducem eficiență și ordine în instituțiile guvernamentale ca serviciile publice să fie eficiente, aproape de cetățeni și mediul de afaceri. Este importantă dezvoltarea economică care stă la baza tuturor necesităților.

📌Pacea și stabilitatea. Trebuie să consolidăm capacitatea de apărare, să investim în capacitatea tehnică și umană. Liniștea și pacea sunt fundamentale pentru dezvoltarea noastră socială. 

📌Facem integrarea europeană nu de dragul bifării la legislație sau procese, integrarea europeană înseamnă ajustarea politicii interne, ajustarea regulilor de joc ca fiecare cetățeni să fie liber, să se dezvolte și să crească bunăstarea.

Astăzi, închei cea mai responsabilă etapă din viața mea profesională de până acum. Transmit cu inima împăcată noii echipe responsabilitatea gestionării Guvernului. (...) Alături de colegii mei am făcut tot ce ne-a stat în puteri, ca oamenii din Republica Moldova să resimtă cât mai puțin crizele prin care am trecut și trecem. În același timp, ne-am ambiționat să avansăm în drumul nostru spre Uniunea Europeană – și ne-a reușit! (...) Le doresc succes colegilor din noua garnitură guvernamentală și îi îndemn să nu renunțe nicio clipă la mandatul proeuropean și prodezvoltare, pentru care am primit votul cetățenilor în anul 2021. Eu cred în Moldova, cred în oamenii acestei țări. Eu cred că noi merităm să trăim într-o țară liberă de corupție, o țară puternică, Europeană, cu o economie dezvoltată și oportunități pentru fiecare.

Autor: Natalia Gavrilița.

Dincolo de învestirea noului Guvern, săptămâna aceasta s-au mai întâmplat câteva evenimente importante. Ziua de luni, spre exemplu, a fost marcată de declarațiile președinte, Maia Sandu, despre planul secret al rușilor pentru a destabiliza situația din Republica Moldova.

Planul (n. r. - rușilor) pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici. Prin acțiuni violente mascate prin proteste ale opoziției s-ar urmări schimbarea puterii de la Chișinău.

Autor: Maia Sandu, președinta Republicii Moldova

Marți, spațiul aerian al Republicii Moldova a fost închis preț de câteva ore. Din păcate, până astăzi rămâne a fi închis spațiul accesului la informații și explicații exacte despre ce a condiționat această decizie, cine a ordonat-o, mai suntem sau nu supuși unor riscuri similare.

Ce-i cu balonul? 6 întrebări despre închiderea spațiului aerian, la care publicul n-a primit răspuns

Contrabandă cu mărțișoare

O știre care ne-a făcut să ne amuzăm în această săptămână a venit de la Poliția de Frontieră. Mai exact, la vama Leușeni, în urma controlului fizic detaliat a unui automobil, între banchetele destinate călătorilor din spate, a fost depistat un lot comercial de mărțișoare în asortiment, de tip broșă și pandativ, în total 2.442 de bucăți, nedeclarate organului vamal. Marfa a fost ridicată, iar persoana în cauză riscă să fie sancționată.

În caz că vreți să aflați mai multe detalii la subiectele discutate de noi, vă lăsăm mai jos câteva linkuri:

Maia Sandu, despre planurile Rusiei de destabilizare a R. Moldova: Se planifică intervenția militarilor în civil, a străinilor și a așa-ziselor grupări criminale din opoziție

Cum am aflat din presa străină despre spațiul aerian închis și cât a durat până autoritățile noastre (nu) ne-au comunicat ce se întâmplă

Iar dacă vreți să ascultați și alte ediții de „Azi e vinerea”, iată-le aici:

Podcastul „Azi e vinerea” | Ce au uitat justițiabilii să secretizeze în dosarul lui Damir și cine caută să dea foc la apă în capitală

Podcastul „Azi e Vinerea” | Schimbări între regrete și promisiuni, rachete deasupra capului și o singură bucurie

Podcastul „Azi e vinerea” | Miroase a ars la Bismobil, „Iartă-mă” în justiție și sportul național

Podcastul „Azi e vinerea” | Schimbări între regrete și promisiuni, rachete deasupra capului și o singură bucurie

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal