Ediția de astăzi o începem cu știrea săptămânii, care nu e alta decât condamnarea lui Ilan Șor la 15 ani de închisoare, în dosarul „Furtul miliardului”. Bunurile pe care a fost aplicat sechestru, evaluate la circa cinci miliarde de lei, vor fi confiscate în favoarea statului, ne spun procurorii.
Comentăm, desigur, și adresarea către popor a președintei Maia Sandu, mesaj care s-a situat undeva între PR politic și o potențială șansă eșuată în organizarea unui referendum.
Reacții și comentarii la condamnarea lui Șor
„Astăzi, trei judecători dependenți nu m-au condamnat pe mine, dar pe ei înșiși, în primul rând, pentru că pentru decizia de astăzi, acești judecători vor ajunge la închisoare foarte degrabă. Vreau ca ei să știe că eu și susținătorii mei nu vom uita asta”.
Autor: Ilan Șor
„Șor va sta 15 ani la pușcărie pentru furtul miliardului și averea lui va fi confiscată. Acest lucru a fost decis astăzi de Curtea de Apel. Acest lucru a fost cerut de noi pentru a se face dreptate poporului. Acest lucru a fost cerut de cetățeni - ca cei care fură să întoarcă banii, iar legea să fie pusă în capul mesei. Doar așa justiția își poate căpăta legitimitatea, prin decizii legale care pedepsesc hoții și fac dreptate”.
Autor: Maia Sandu, președinta Republicii Moldova
„E o sumă de mai mult de 5 miliarde de lei care trebuie să fie plătită din contul lui Ilan Șor către Banca de Economii, care, de fapt, este sub controlul statului. Se primește că banii o să ajungă înapoi, în bugetul statului. (...) Suma bunurilor care au fost argumentate de procurori că îi aparțin sau lui sau prin persoane interpuse sunt în jur de un miliard de lei aici, în Moldova. (...) Dacă identificăm bunuri, inclusiv peste hotare, care îi aparțin, această decizie poate fi folosită ca să fie executată chiar și în afara țării”.
Autor: Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție
Maia Sandu, mesaj către popor
Cât despre mesajul transmis cetățenilor, de la o luni, de președinta Maia Sandu acesta nu a fost nici despre război, nici despre securitate sau reținerea lui Plahotniuc, ci despre un miting (Adunarea Națională Moldova Europeană) convocat/planificat pentru ziua de 21 mai 2023, la care președinta vrea să audă vocea poporului în ceea ce privește integrarea noastră în Uniunea Europeană.
Prieteni, iată trei materiale explicative la subiectul aderării R. Moldova la UE:
Aderarea la UE: Parlamentarii Euronest cer demararea negocierilor până la final de an. Statutul de membru, până la finele deceniului
Experiența de aderare a R. Moldova la UE devine mai matură cu un an
Nouă condiționalități, timp de un an: Ce ne-am asumat și ce am realizat pentru a avansa în demersul de aderare la UE (INFOGRAFIC)
Alte subiecte discutat în podcast
Pe lângă schimbările de la vârful piramidei socialiste, construirea unei baze militare în apropiere de Chișinău, scandalul sexual de la Curtea de Conturi, în ediția de azi am mai discutat despre:
Anularea zborurilor operate de Air Moldova și reacția Autorității Aeronautice Civile
Reținerea fondatorului companiei Bismobil Kitchen, Mihail Șaran
Pe final, vrem să vă spunem că de Paști, noi cei de la Agora suntem legătura voastră cu cei de acasă. Puteți alege sticlă de vin AGORA, însoțită de un mesaj din partea voastră.
➡️ intrați pe https://agora.md/membership și alegeți abonamentul potrivit
➡️ dați-ne un mesaj la comunitate@interakt.md cu adresa și textul pentru omul drag
➡️ mai departe, ne ocupăm noi de tot!
Sărbători luminate să aveți!
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.