Decizia, privind denunțarea unilaterală a Acordului interguvernamental moldo-rus, privind înființarea și funcționarea centrelor culturale, și sistarea activității Centrului cultural rus în R. Moldova, a fost calificată de PSRM drept „provocatoare și fără precedent”.
Această măsură reprezintă o manifestare clară de rusofobie și o continuare a politicii de distrugere a relațiilor moldo-ruse, promovată de guvernarea actuală. Închiderea centrului nu reprezintă doar un gest ostil față de Rusia, ci și o lovitură directă asupra sute de mii de cetățeni ai Moldovei, pentru care limba rusă, cultura și istoria Rusiei sunt părți integrale ale identității lor.
Autor: PSRM, comunicat
„Sub pretext fabricat” consideră PSRM că a fost luată hotărârea MAE de a închide Centrul cultural rus.
Amintim că decizia i-a fost comunicată ambasadorul agreat al Federației Ruse, fiind convocat la MAE și după ce pe teritoriul R. Moldova au fost identificate mai multe drone rusești.
Ne opunem categoric denunțării unilaterale a Acordului interguvernamental moldo-rus privind înființarea și funcționarea centrelor culturale, încheiat în anul 1998. Această decizie este o dovadă în plus că regimul de guvernare acționează nu în interesul țării, ci la comanda unor curatori externi, neglijând interesele naționale și legăturile istorice. Partidul Socialiștilor cere revizuirea imediată a acestei decizii anti-moldovenești și stoparea politicii de confruntare cu Federația Rusă.
Autor: PSRM, comunicat
PSRM mai anunță că va utiliza „mecanismele legale”, inclusiv instrumentele parlamentare și protestele obștești, pentru a se opune acestui „pas provocator”.
CONTEXT. Trei drone au traversat sudul R. Moldova în noaptea de 12 spre 13 februarie, în urma unui atac masiv al Rusiei asupra Ucrainei.
Potrivit autorităților, rămășițele uneia dintre drone au fost identificate la circa doi km de spitalul raional din Taraclia. O altă dronă a explodat pe un câmp, la aproximativ 1,5 kilometri de Ceadîr-Lunga. Cea de-a treia dronă a fost depistată pe un câmp agricol din preajma localității Ciumai, raionul Taraclia.
MAE al R. Moldova a condamnat încălcarea repetată a spațiului aerian național.
Tot la 13 februarie, ambasadorul agreat al Federației Ruse la Chișinău, Oleg Ozerov, a fost convocat de autorități pentru a i se solicita explicații și a i se transmite „un protest ferm față de aceste acțiuni inacceptabile”.
Fragmente de drone, cu inscripția „Geran-2”, i-au fost prezentate diplomatului de către autoritățile R. Moldova, drept dovadă a implicării Rusiei în atacurile recente asupra teritoriului național.
Ozerov consideră, însă, că aceste dovezi sunt insuficiente, și cere „cercetări suplimentare”.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.