R. Moldova poartă dialog cu Danemarca, în speranța obținerii sprijinului pentru acordarea statutului de țară candidat. În acest sens, ministrul de Externe, Nicu Popescu a avut o convorbire telefonică cu omologul său din Regatul Danemarcei Jeppe Kofod.
Cei doi șefi de Externe au discutat în principal despre agenda de integrare europeană a R. Moldova în contextul Consiliului Uniunii Europene din 23 – 24 iunie și examinarea în cadrul acestuia a subiectului oportunității acordării Moldovei a statutului de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană.
„Am exprimat recunoștință pentru susținerea de către Danemarca a Opiniei Comisiei Europene de a ne acorda acest statut. Sprijinul fiecărui stat membru al UE este crucial în această perioadă și depunem eforturi diplomatice împreună cu echipa de la Președinție, Guvern și Parlament”, notează vicepremierul Nicu Popescu, după discuția telefonică.
Citește și: Ultimă oră! Comisia Europeană recomandă acordarea statului de țară candidat la UE Republicii Moldova
La fel, cei doi au discutat despre agenda de reforme și cooperarea cu Danemarca în plan bilateral. „Dezvoltarea europeană a țării noastre înseamnă mai multe inițiative și proiecte implementate în cooperare cu statele membre în beneficiul cetățenilor noștri”, a punctat Popescu.
Vezi detalii: Ce presupune acordarea statutului de candidat pentru aderarea la UE și care ar fi beneficiile pentru R. Moldova
AGORA amintește că premierul ungar Viktor Orban a salutat planul guvernului Republicii Moldova de a obţine statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei convorbiri telefonice dintre Orban și prim-ministra Natalia Gavrilița.
În același timp, și președintele francez, Emmanuel Macron, în cadrul vizitei sale la Chișinău, s-a declarat în favoarea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Totodată, acesta a sugerat că problema transnistreană nu ar fi un impediment în cadrul acestui proces.
La fel, precizăm că la Comisia Europeană a spus că recomandă acordarea statutului de țară candidat la Uniunea Europeană Republicii Moldova. O astfel de recomandare a fost oferită și în cazul Ucrainei. Georgia urmează să mai lucreze asupra reformelor spre calea europeană. O declarație în acest sens a fost făcută de președinta Comisiei, Ursula von der Leyen.
Ulterior, statele membre UE vor discutat timp de câteva zile aceste recomandări al CE și la 24 iunie vor veni cu o recomandare per ansamblu din partea întregii UE.
Vezi și aceste știri

Olanda şi-a retras obiecţiile faţă de acordarea statutului de ţară candidată la UE pentru Ucraina

Ungaria cere ca Georgia și Bosnia să primească statutul de candidat la aderare la UE, pe lângă R. Moldova și Ucraina. Solicitarea, greu de acceptat

Comisia Europeană crede că statutul de țară candidată ar trebui oferit cu anumite condiții Republicii Moldova. Care sunt acestea

Ultimă oră! Comisia Europeană recomandă acordarea statului de țară candidat la UE Republicii Moldova

Seceta din Italia a scos la iveală o bombă de 450 kg din Al Doilea Război Mondial, după ce nivelul apei din râul Pad a scăzut (VIDEO)
