„Legea nr.87/2019, prin care a fost resetat mecanismul desemnării procurorului general interimar prevede expres dreptul Parlamentului de a identifica și de a propune șefului statului candidatul la funcția de procuror general interimar. Pe această cale, vin cu un apel către Legislativ de a lansa neîntârziat procedurile ce se impun pentru identificarea unei candidaturi ireproșabile, integre, în spiritul meritocrației și al profesionalismului”, a scris Igor Dodon pe Facebook.

„În perioada actuală, Republica Moldova nu-și poate permite luxul menținerii unei instituții cheie în regim semi-funcțional. Or, procedura selectării și numirii procurorului general este una de lungă durată (de la 60 la 90 de zile lucrătoare) și poate afecta nu doar buna funcționare a eșichierului Procuraturii, dar și drepturile cetățenilor în procesele și procedurile în curs de examinare”, a adăugat președintele.

Astfel, Igor Dodon a propus un termen limită pentru desemnarea candidatului – 31 iulie, astfel încât să semneze, în regim de urgență, decretul privind numirea procurorului general interimar până pe 1 august.

Amintim că, vineri, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) urma să selecteze un candidat pentru asigurarea interimatului la șefia PG. Ședința nu a avut însă loc din lipsă de cvorum. Doar patru membri au venit la întrunire, deși erau necesari cel puțin opt.

Fostul procuror general Eduard Harunjen și-a dat demisia pe 11 iulie. El a invocat în cerere „agravarea stării de sănătate”. Temporar, atribuțiile acestuia sunt îndeplinite de adjunctul său, Igor Popa.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!