„Dosarul urmează să cuprindă scrisoarea de motivare, CV-ul și o declarație pe propria răspundere, precum că persoana îndeplinește condițiile prevăzute la art.17 alin.(1) lit.d) și art. 20 alin. (1) lit. g) și h) din Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură”, se arată în comunicatul emis de Levislativ.

Mai exact, următoarele condiții trebuie incluse în declarație:

-       în ultimii trei ani până la anunţarea concursului nu a fost membru şi/sau nu a desfășurat activități cu caracter politic în cadrul unui partid politic sau al unei organizaţii social-politice;

-       anterior, nu i-a fost constatată vinovăția pentru săvârșirea unei infracțiuni;

-       este apt din punct de vedere medical pentru exercitarea funcției de procuror.

Dosarele se vor depune până luni, 29 iulie, ora 17:00, se precizează în comunicat.

Vineri, 26 iulie, președintele Igor Dodon a îndemnat Legislativul să urgenteze procedura de selecție a unui candidat pentru funcția de procuror general interimar. El a propus termenul limită de 31 iulie, astfel încât să semneze decretul privind numirea acestuia până pe 1 august.

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) urma să selecteze un candidat pentru asigurarea interimatului la șefia Procuraturii Generale. Ședința nu a avut însă loc din lipsă de cvorum. Doar patru membri au venit la întrunire, deși erau necesari cel puțin opt.

Atunci, la această funcție aspirau trei candidați: Viorel Morari, Anatolie Istrate și Viorel Radețchi.

Vezi și: Morari, despre dorința de a fi procuror general interimar: S-ar putea să fiu un Don Quijote care luptă cu morile de vânt

Fostul procuror general Eduard Harunjen și-a dat demisia pe 11 iulie. El a invocat în cerere „agravarea stării de sănătate”. Temporar, atribuțiile acestuia sunt îndeplinite de adjunctul său, Igor Popa.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!