
Ulterior, Ministerul Sănătății a venit cu o explicație. „Începând de astăzi, cifra totală a persoanelor confirmate de COVID-19, va conține și numărul persoanelor care se tratează la domiciliu (cu forme ușoare ale bolii), conform Ordinului 385 din 9 aprilie 2020. În total astăzi, sunt 1712 cazuri confirmate în laborator și 135 persoane care se tratează la domiciliu cu forme ușoare ale bolii. Total: 1847”, explică ministerul.
Câteva întrebări însă au rămas în picioare. Conform oficialilor MSMPS, bolnavii care se tratează acasă sunt diagnosticați fără teste de laborator, doar după o discuție telefonică cu medicul de familie. „Medicul de familie discută la telefon cu pacientul despre tuse, febră, durere în gât, cefalee și alte simptome, iar apariția unor semne permite medicului de familie să stabilească diagnoza la domiciliu și fără testare”, spune dimineața șefa Direcției politici în domeniul asistenței medicale primare, urgente și comunitare de la MSMPS, Tatiana Zatîc.
Astfel, în statistica finală ajung să „se amestece” bolnavii diagnosticați prin testele de laborator și cei cărora medicii le-au pus diagnoza prin telefon.
AGORA a contactat consiliera în comunicare a MSMPS, Cristina Stratulat, pentru clarificări. Potrivit ei, decizia de a cumula numărul de bolnavi testați și numărul celor care se tratează acasă a fost făcută la recomandarea OMS. Mai mult, începând de astăzi, MSMPS va anunța anunța cazurile confirmate de laborator în briefingurile de seară, iar dimineața - cazurile raportate de medicii de familie din toată țara.
Respectiv, conform ultimului bilanț, în Republica Moldova sunt înregistrate 1847 de cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 135 sunt persoane care urmează tratament la domiciliu, având forme ușoare ale bolii.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.