Amendamentele „de consens” la legea ONG-urilor, publicate. Deputat: „E clar că spunem adio celor 30 de milioane de euro”

Amendamentele „de consens” la legea ONG-urilor, publicate. Deputat: „E clar că spunem adio celor 30 de milioane de euro”

„Dacă se votează, e clar că spunem adio celor 30 de milioane de euro de la UE”. Așa a comentat deputatul PAS și membrul Comisiei juridică, numiri și imunități Sergiu Litvinenco amendamentele la legea ONG-urilor, înregistrate de președintele comisiei, socialistul Vasile Bolea. Litvinenco a publicat modificările propuse, care ar urma să fie votate în această săptămână.

...

„De exemplu, un ONG din domeniul protecției mediului nu poate critica un proiect de lege care este împotriva mediului ambiant. Sau un ONG din domeniul sănătății nu poate critica un proiect de lege care promovează fumatul. Dacă o fac, e „lobby politic” și acest lucru este interzis. Așa ceva nu era, între altele, nici în proiectul promovat de Plahotniuc în 2017. Mai mult decât atât, astfel de interdicții nu există nici în Rusia, Azerbaijan, Belarus. Nu știu dacă există în Coreea de Nord”, a scris deputatul PAS pe Facebook.

Publicitate

Un alt amendament se referă, potrivit lui Litvinenco, la instituirea unui control din partea statului asupra veniturilor ONG-urilor. Potrivit deputatului, „acest lucru este contrar principiilor democratice”, făcând referire la un raport adoptat de Comisia de la Veneția.

Totodată, parlamentarul PAS spune că se dorește interzicerea monitorizării alegerilor și campaniilor de către ONG-uri. „Adică Promo-LEX, de facto, nu ne va mai putea monitoriza alegerile”, explică el.

Se lărgește aria de activități care pot fi prestate de ONG-urile create de partide acestor formațiuni politice, adică nu se mai limitează doar la consolidarea capacității organizaționale.

„Se exclude interdicția conținută în proiect de a face agitație electorală. Adică nu mai este interzisă expres agitația electorala de către ONG-uri, inclusiv fundații. Prevedere specială pentru ca fundația „Din Suflet” a Galinei Dodon să poată face agitație pentru Igor Dodon. Se exclude posibilitatea/dreptul ONG-urilor de a se expune pe marginea programelor partidelor si candidaților în alegeri”, a mai scris Litvinenco.

Menționăm că am încercat să-l contactăm pe socialistul Vasile Bolea, însă acesta nu ne-a răspuns la telefon.

Iar democrata Monica Babuc ne-a spus că la ultima ședință a comisiei coaliției au fost agreate doar amendamentele dezbătute și agreate anterior în Comisia juridică, numiri și imunități.

Președintele Igor Dodon a anunțat că legea ONG-urile va fi aprobată, dacă vor fi votate mai multe modificări, fără a menționa care sunt ele. Asta după ce, anterior, spunea că, dacă democrații vor vota legea ONG-urilor, acordul de constituire a coaliției se va destrăma. Și premierul Ion Chicu a declarat că promotorii acestui proiect fac o tentativă „de a lichida R. Moldova”.

De partea cealaltă, lidera PAS, Maia Sandu, a menționat că socialiștii se împotrivesc acestui proiect, fiindcă fundațiile de caritate nu vor mai putea face campanie electorală.

PDM a dat asigurări că legea va fi, totuși, votată. Aceasta reprezintă una dintre condițiile pentru debursarea celei de-a doua tranșe de 30 de milioane de euro din asistența macrofinanciară din partea Uniunii Europene.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal