„Legea miliardului” rămâne în vigoare, deocamdată. Înalta Curte a suspendat decizia de abrogare

„Legea miliardului” rămâne în vigoare, deocamdată. Înalta Curte a suspendat decizia de abrogare

Curtea Constituțională a suspendat acțiunea legii prin care a fost abrogată „legea miliardului”, până se va pronunța pe acest caz. Decizia vine urmare a unei sesizări depusă de deputații Pro Moldova Andrian Candu și Vladimir Cebotari. 

Totodată, Înalta Curte a respins cererile unor deputați de la Platforma DA, care au cerut suspendarea legii cu privire la farmaciile mobile, pentru că intră în vigoare abia peste trei luni, dar și pe cea cu privire la limbile de comunicare, pentru că nu prezintă un pericol iminent.

La propunerea mai multor deputați PSRM, așa-numita „lege a miliardului” a fost abrogată pe 16 decembrie 2020, cu voturile socialiștilor și ale deputaților din Pentru Moldova, platformă din care fac parte fracțiunea PP Șor și șapte ex-democrați.

Vezi și: Expert economic, despre anularea „Legii miliardului”: Asta nu este deloc bine. Va afecta încrederea tuturor străinilor pentru leul moldovenesc

În luna august 2016, Guvernul Pavel Filip, prin asumare de răspundere, a adoptat pachetul de legi prin care banii dispăruți din sistemul bancar au fost transformați în datorie de stat. Ulterior, legile au fost promulgate de fostul președinte Nicolae Timofti. Prin convertirea garanțiilor de stat în datorie publică, au fost emise obligațiuni în valoare de 13,6 miliarde lei, pentru o perioadă de 25 de ani, cu rata efectivă a dobânzii de 5%.

Altfel spus, legea abrogată prevedea că, din bugetul de stat, vor fi achitați circa un miliard de lei anual, timp de 25 de ani, pentru a restitui creditul oferit de BNM pentru Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.