
Cine cu cine poartă dialog după decizia CC? PSRM și Platforma DA, la întâlniri separate cu lideri de partide. Ce au discutat
În cursul zilei de 24 februarie, așa cum au anunțat în dimineața zilei, PSRM și Platforma DA au purtat discuții cu lideri de partide pe marginea învestirii unui Guvernului. Fiecare, însă, a avut propria abordare. În timp ce socialiștii au discutat cu „aproape” toate fracțiunile din Parlament, Platforma DA s-a văzut doar cu liderii PDM și PAS.
・
„Am inițiat dialog în Parlament și am discutat cu aproape toate fracțiunile și blocurile. Am vrut să vedem poziția lor după decizia CC. Să vedem ce cred despre eventuala votare a Guvernului și eventuala cale spre anticipate. Toți au constatat că mingea este acum la președintele R. Moldova și ea urmează să demareze consultări, să determine poziția sa. Noi nu putem să comunicăm doar cu presa. Așteptăm de la Maia Sandu dialog civilizat, demn”, a spus deputatul PSRM Vlad Batrîncea la emisiunea Politica la TV8.
La întâlnirea cu socialiștii, însă, au lipsit deputații Platformei DA. Asta pentru că, spune deputatul Alexandru Slusari, n-ar fi înțeles subiectul dialogului inițiat. În schimb, Platforma DA a discutat cu cei din „partidele pro-europene”.
„Nu ne-am consultat cu PSRM. Am primit de la ei mesaj și am spus că nu prea înțelegem subiectul. Ieri, am lansat apel că chemăm la dialog toate partidele pro-europene responsabile. În spiritul acestei idei, azi, Andrei Năstase a telefonat la PAS și PD. Am avut consultări. Am înțeles că nu se așteaptă consultări, cel mai probabil nu va fi înaintat niciun candidat și se așteaptă 23 martie, când vor fi trei luni de la demisia Guvernului, cu ideea că se împlinesc 90 de zile și că mergem la anticipate. Am zis că această cale e riscantă și riscăm să amânăm și mai tare anticipatele”, a spus Alexandru Slusari.
Totodată deputatul Platformei DA a menționat că este de părere că CC ar urma să nu susțină o astfel de cale și că s-ar reveni în punctul inițial.
Amintim că, la 23 februarie, urmare a unei sesizări depuse de PSRM, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul președintei Maia Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița pentru funcția de premier, în contextul în care majoritatea formalizată o înaintase pe Mariana Durleșteanu. În schimb, Înalta Curte a declarat inadmisibilă solicitarea socialiștilor de a da apreciere dacă, prin refuzul de a o propune pe Mariana Durleșteanu în funcția de prim-ministru, Maia Sandu a săvârșit o faptă gravă, care ar putea sta la baza inițierii procedurii de suspendare din funcție.
Deși Curtea a statuat că urmează a fi organizate noi consultări între președinte și fracțiunile parlamentare, Maia Sandu a evitat să spună cum va acționa: „Eu nu am să stau să mă uit cum frăția penalilor nu vrea să lase țara din mână și semnează alianțe la fel de ușor cum și-a umplut propriile buzunare. Nu sunt prizonierul funcției. La anticipate sau la referendum, oamenii vor decide viitorul lor și al țării”.