Avocatul Poporului solicită Curții de Apel să intervină în procesul de contestare a hotărârii CEC

Avocatul Poporului solicită Curții de Apel să intervină în procesul de contestare a hotărârii CEC

Avocatul Poporului recomandă mărirea numărului de secții de votare deschise în afara țării și a celui de buletine de vot, în scopul acoperirii în deplin volum al solicitărilor cetățenilor Republicii Moldova și creării condițiilor optime pentru realizarea dreptului la vot fiecărui cetățean. În acest sens a fost expediată la Curtea de Apel Chișinău o cerere de intervenire în proces pentru depunerea concluziei pe marginea acțiunii înaintate de către mai multe formațiuni politice împotriva CEC-ului, terț Ministerul Afacerilor Externe Integrării Europene, privind contestarea hotărârii din 5 iunie curent, cu privire la constituirea secțiilor de votare în străinătate.

„Cererea în cauză a fost depusă având în vedere faptul că, urmare a sesizării din oficiu în problema enunțată, Avocatul Poporului a constat că hotărârea CEC-ului contravine standardelor în domeniul drepturilor omului și nu va asigura realizarea dreptului la vot pentru toți cetățenii”, se menționează în comunicatul instituției.

Reprezentanții instituției mai menționează că asigurarea realizării dreptului la vot al tuturor cetățenilor și a dreptului de a fi ales, indiferent de locul aflării, este o obligație a statului care rezultă din Constituția Republicii Moldova și tratatele internaționale la care Republica Moldova este parte.

„Republica Moldova și-a asumat obligația pozitivă privind realizarea imediată a tuturor drepturilor ce se regăsesc în tratatele internaționale ratificate”, spune Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului atrage atenția asupra dezideratului că universalitatea sufragiului reprezintă realizarea dreptului electoral indiferent de reședință, sex, rasă, naționalitate, limbă, proveniența socială, funcția deținută sau exercitată, genul de activitate, religie, aspirații politice, avere sau de alte criterii și circumstanțe.

Avocatul Poporului a solicitat Curții de Ape Chișinău să ia în calcul argumentele prezentate în concluzia depusă la examinarea cauzei.

Amintim că, Comisia Electorală Centrală a votat pentru constituirea a 146 de secții de votare peste hotare. Practic, au fost adăugate nouă secții noi, iar două au fost excluse dintre cele 139 aprobate pe 5 iunie.

La ședinta CEC din 5 iunie, s-a decis constituirea a 139 de secții de votare în diasporă, după ore de neînțelegeri pe marginea acestui subiect. Decizia a iscat proteste, iar PAS, PUN și Blocul „Renato Usatîi” au contestat hotărârea CEC în instanță.

Cel care a venit cu propunerea de a păstra aceleași secții de votare la scrutinul din 11 iulie 2021, așa cum a fost și la prezidențialele din 2020, a venit din partea secretarului CEC, Maxim Lebedinschi.

VEZI ȘI: Maxim Lebedinschi și secțiile de votare în străinătate: „Nu poate fi vorba despre luarea unei decizii, fără o acoperire financiară”

Alegerile parlamentare anticipate vor avea loc pe 11 iulie. Guvernul în exercițiu al Republicii Moldova a decis, în ședința din 12 mai, să aloce doar 70 de milioane de lei pentru organizarea scrutinului. Asta deși, Comisia Electorală Centrală a calculat că este nevoie de 125 de milioane de lei pentru alegeri. Cele 70 de milioane sunt alocate din fondul de rezervă al bugetului țării.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.