
Platforma DA anticipează proteste în masă împotriva creșterilor de prețuri
Platforma Demnitate și Adevăr anticipează proteste în masă împotriva creșterilor în lanț a prețurilor la resursele energetice. Membrii formațiunii consideră că pachetul de compensare a majorării tarifului la gaze, anunțat de Guvern, în valoarea de 1,6 miliarde lei este unul insuficient, în realitate fiind nevoie de un suport bugetar de cel puțin trei miliarde de lei.
・
„Platforma DA atenționează că, în urma creșterii bruște a tarifului la gaze, cetățenii și întreprinderile din partea dreaptă a Nistrului sunt supuse anual să achite suplimentar pentru gazele naturale peste șase miliarde de lei. Este cel mai puternic șoc social-economic din istoria Moldovei, cauzat de scumpirea resurselor energetice”, se arată într-un comunicat al formațiunii.
Partidul a constatat că Guvernarea nu a venit cu nicio măsură de sprijin pentru compensarea creșterii prețului la gaze pentru industria autohtonă. În asemenea condiții, potrivit membrilor formațiunii, ne putem aștepta la majorarea semnificativă a prețurilor în lanț pentru mai multe mărfuri, inclusiv pentru cele de primă necesitate, întrucât marea majoritate a întreprinderilor de procesare activează preponderent pe gaz.
„Constatăm, de asemenea, că Guvernul nu a identificat surse nici pentru susținerea business-ului mic și mijlociu. Guvernarea continuă, astfel, politica defavorizării producătorilor autohtoni, deși, este obligată să identifice resurse financiare pentru susținerea agenților economici-producători, care asigură, tot mai greu, menținerea locurilor de muncă pentru cetățenii R. Moldova”, spun reprezentanții partidului.
Platforma DA consideră că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat noile tarife provizorii la gaze contrar procedurilor legale, la indicația inexplicabilă a Comisiei pentru Situații Excepționale. Astfel, formațiunea a cerut repetat publicarea contractului de interes public dintre Moldovagaz și Gazprom, precum și demisia conducerii furnizorului de gaze și ANRE.
Menționăm că Guvernul a anunțat că va compensa parțial costul facturii la gaze pentru toți consumatorii casnici, peste 746 de mii de gospodării. Pentru consumatorii casnici, primii 50 de metri cubi de gaz vor costa 6,8 lei, iar următoarea cantitate de 100 metri cubi va costa 7,9 lei per metru cub.
Peste 300 de mii de familii nevoiașe vor primi ajutor pentru perioada rece a anului, care a fost majorat de la 500 până la 700 de lei. Totodată, 222 de mii de consumatori casnici din zonele cu încălzire centralizată din Chișinău și Bălți vor beneficia de compensații parțiale, de până la 450 de lei, pentru creșterea prețului la agentul termic. Pentru a acoperi acest efort, din bugetul public vor fi alocați aproximativ 1,6 miliarde de lei.
AGORA precizează că, pe 9 noiembrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat tariful de 10 lei și 26 de bani pentru un metru cub de gaz consumat. Până la 30 noiembrie, prețul urmează să fie revăzut. Tariful anunțat a crescut de peste două ori, comparativ cu 4 lei și 20 de bani, cât achita populația până acum.
La data de 5 noiembrie, Moldovagaz a transmis o solicitare la ANRE în care a solicitat majorarea prețului până la 10 lei și 26 de bani pentru un metru cub de gaz consumat de cetățeni, iar ANRE a dispus de cinci zile ca să aprobe un preț provizoriu. Iar la data de 4 noiembrie, Comisia pentru Situații Excepționale a emis o hotărâre în care se stipula că, până la 10 noiembrie, ANRE trebuie să aprobe noile tarife la gaze naturale.
Amintim că pe 22 octombrie, Parlamentul a votat stare de urgență în sectorul energetic pentru o perioadă de 30 de zile. Potrivit prim-ministrei Natalia Gavrilița, măsura a fost necesară pentru a asigura procurarea gazelor naturale în regim rapid. Prin urmare, este doar o procedură tehnică.
Te-ar putea interesa: Tabloul gazelor în Republica Moldova: Consumatorii casnici și-au crescut simțitor cantitățile utilizate în ultimii ani
Se întâmpla în condițiile în care prețurile la gazele naturale au crescut fulminant pe piața internațională, iar autoritățile centrale încă nu reușiseră să ajungă la un numitor comun cu reprezentații Gazprom pentru semnarea unui nou contract. Energocom a fost mandatat să găsească soluții alternative de livrare a gazelor pentru țară în luna octombrie și următoarele luni.
La final de octombrie, negocierile între delegația moldovenească și cea rusă în chestiunea aprovizionărilor Republicii Moldova cu gaze naturale s-au încheiat. În consecință, a fost semnat un contract pentru o perioadă de cinci ani. Autoritățile dau asigurări că în noul contract s-a utilizat formula de preț propusă de partea moldovenească.
Prețul negociat cu Gazprom este mult mai mic decât prețul de piață, iar pentru luna noiembrie prețul va fi aproximativ în jurul cifrei de 450 de dolari per mia de metri cubi, a anunțat vicepremierul Andrei Spînu.
Menționăm în același timp că Guvernul Gavriliță va anunța măsurile concrete pentru a ajuta populația să facă față facturilor mari la gaze miercuri, 10 noiembrie. Cel puțin asta susține deputatul PAS, Dan Perciun. De obicei, în fiecare zi de miercuri, membrii Executivului se întrunesc în ședință.