
Moldovagaz urmează să solicite majorarea tarifelor la gazele naturale. Vadim Ceban: „Întreprinderea activează în pierdere”
MoldovaGaz va solicita majorarea tarifelor la gazele naturale, a anunțat directorul companiei, Vadim Ceban pe canalul său de Telegram. O cerere în acest sens nu a fost depusă până la acest moment, a precizat ANRE.
・
„Aș vrea să explic, încă o dată, o chestiune foarte simplă. Astăzi, S.A. „Moldovagaz” cumpără gaz de la furnizorul de gaze naturale la un preț de 647 dolari SUA pentru mia de metri cubi și îl vinde consumatorului, inclusiv celor industriali, cu 430 de dolari pentru mia de metri cubi. Desigur, formula de calcul a tarifului este mai complicată, însă esența situației este următoarea: întreprinderea activează în pierdere. Reieșind din aceste considerente economice, pentru a reuși depășirea acestei probleme, trebuie să căutăm soluții exclusiv comerciale. O asemenea soluție în viziunea mea este adresarea la ANRE cu solicitarea de a revizui tariful în conformitate cu prețul real al gazului pe piață”, a declarat președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, pe canalul său de Telegram.
Recent, Moldovagaz a anunțat că va efectua astăzi plata avansului către Gazprom. Cu acești bani, Moldovagaz va completa suma necesară pentru avansul pe care trebuie să-l achite companiei ruse Gazprom. Decizia a fost luată de Comisia Națională pentru Situații Excepționale.
Joi, 20 ianuarie, în Republica Moldova a fost instituită stare de urgență pentru o perioadă de 60 de zile. O solicitare în acest sens a fost făcută de către Cabinetul de miniștri pentru a amâna plata taxei pe valoare adăugată datorată de Moldovagaz statului și pentru a oferi Guvernului instrumentele legale necesare în vederea achitării restanțelor MoldovaGaz către Gazprom.
În cadrul briefingului de presă organizat miercuri, 19 ianuarie, prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat că Guvernul examinează două soluții pentru a depăși actuala criză, fiind vorba de acordarea unor facilități la achitarea TVA și achitarea anticipată a compensațiilor la gazele naturale pentru lunile ianuarie și februarie.
Menționăm că, Moldovagaz avea nevoie de circa 35 de milioane de dolari ca să achite către Gazprom până la 20 ianuarie 50% din consumul de gaze naturale a R. Moldova în luna ianuarie. Drept soluție, au fost încercate negocieri cu băncile pentru un eventual împrumut, însă toate cele patru bănci au refuzat să acorde un împrumut. Anunțul despre acest refuz a fost făcut de către Vadim Ceban, directorul MoldovaGaz, marți, 18 ianuarie curent, într-un interviu pentru Ziarul de Gardă. De altă parte, MoldovaGaz mizează și pe suport din partea Guvernului ca să reducă din sumă, prin mai multe măsuri fiscale.
Anterior, vicepremierul, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu a declarat în cadrul emisiunii „Punctul pe AZI” de la TVR Moldova, că în primăvara va solicita renegocierea contractului încheiat cu Gazprom în luna noiembrie. Potrivit acestuia, actualul contract este de fapt o prelungire a celui din 2006, care a fost prelungit de 19 ori până în prezent.