La Orhei, autoritățile și-au revizuit parțial decizia după ce IGP și CNA au deschis o anchetă. Noi condiții pentru regimul online în școli

La Orhei, autoritățile și-au revizuit parțial decizia după ce IGP și CNA au deschis o anchetă. Noi condiții pentru regimul online în școli

La Orhei, autoritățile și-au revizuit parțial decizia după ce Inspectoratul General al Poliției (IGP) și Centrul Național Anticorupție (CNA) au inițiat investigații în ce privește legalitatea Consiliului raional și a Primăriei muncipiului Orhei de a permite studiile cu prezență fizică. Noua decizie a Comisiei Teritoriale Extraordinară de Sănătate Publică (CTESPP) Orhei prevede noi condiții pentru trecerea la regimul online de studii dar păstrează permisiunea organizării evenimentelor private.

Potrivit deciziei CTESP Orhei, în instituțiile în care 30% din clase se află în regim de autoizolare, se va trece la procesul educațional cu desfășurare în regim online, iar în instituțiile în care nu se atestă acest procentaj, procesul de studii se va desfășura cu prezența fizică a elevilor. Potrivit autorităților, în 37 de instituții publice de învățământ din numărul total de 48 de instituții care își desfășoară activitatea în raza raionului Orhei – nu este atestat nici un caz de infectare.

În același timp, Comisia a decis să permită în continuare organizarea evenimentelor private, fiind instituite noi restricții în acest sens.

Publicitate

„Astfel, în continuare se permit următoarele tipuri de activități: organizarea de evenimente private nunți, botezuri, mese de pomenire, mese festive cu înregistrarea nominală a participanților, testarea fiecărui participant înregistrat cu teste rapide antigen, testarea se face de personalul medical respectând toate normele anti COVID în vigoare”, se arată în comunicatul Consiliului Raional Orhei.

Președintele Raionului Orhei, Dinu Țurcanu a declarat că CTESP Orhei se va întruni în regim de urgență ori de câte ori va fi necesar, pentru a veni cu noi propuneri de măsuri menite să oprească răspândirea virusului.

„Iar în cazul în care riscurile de infectare vor diminua, Comisia își rezervă dreptul de a revizui restricțiile impuse cu propunerea de a renunța treptat la acestea”, a menționat Țurcanu.

Marți, 25 ianuarie, președintele raionului Orhei, a anunțat că în dimineața zilei de 25 ianuarie a primit o scrisoare de la CNA în care se solicită explicarea deciziei CTESP Orhei de a continua procesul educațional cu prezență fizică, deși autoritățile centrale au dispus revenirea elevilor la procesul de studii în regim online. Țurcanu a calificat solicitarea CNA drept „o tentativă evidentă de a pune presiune pe noi, de a ne închide gurile și de a ne face să dăm înapoi ca decizia noastră de a lăsa școlile deschise să eșueze”.

Luni, 24 ianuarie, Inspectoratul General al Poliției a inițiat o procedură de investigație în privința acțiunilor Comisiei Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei. În urma vizitelor de monitorizare realizate de angajații IGP, s-a constatat că din 47 de instituții de învățământ din raionul Orhei-contrar prevederilor CNESP, 45 de instituții activează cu prezența fizică și doar 2 dintre acestea în regim online. 

AGORA precizează că în pofida ultimei hotărâri a Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP), prin care instituțiile de învățământ trec pentru două săptămâni la regim online și se interzic orice festivități, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei a decis că școlile vor activa cu prezența fizică a elevilor și cadrelor didactice, iar organizarea nunților și cumetriilor nu este interzisă. 

La data de 20 ianuarie ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că R. Moldova intră în Cod Roșu, iar una dintre restricțiile esențiale luate de autorități este trecerea studiilor în regim online pentru toate școlile din țară pentru o perioadă de două săptămâni. 

De asemenea, decizia CNESP prevedea că se sistează organizarea de evenimente private: nunţi, botezuri, mese de pomenire, mese festive, activitatea zonelor de agrement şi parcurilor de distracţie, activităţile din incinta cluburilor de noapte şi ringurilor de dans.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal