În luna mai, AGORA are verde la ecologie. Încheiem primăvara cu subiecte dedicate mediului înconjurător
Primăvara în sfârșit a decis să vină, după o perioadă îndelungată de frig și ploi. Asta ne-a pus pe gânduri: așa arată schimbările climatice? În plus, asta înseamnă că, pe lângă picnicuri, plimbări și soare, în atenția noastră a tuturor revin deșeurile lăsate la margine de drum, pungile de plastic care stau în copacii înfloriți sau arderile de vegetație care sunt un pericol odată cu încălzirea timpului. Pentru AGORA asta a fost un imbold de a dedica luna mai temei ecologiei.
・ Felicia Nedzelschi
În mai, ne propunem să sărim în groapa cu gunoi, la figurat, încercând să urmărim încercările de sortare a deșeurilor în țară. Ne propunem să vedem cum evoluează lucrurile cu gunoiștea de la Țânțăreni și dacă moldovenii, în gospodăriile lor, se gândesc la ecologie atunci când aruncă deșeurile la coș.
Vom analiza businessuri eco friendly, dar și ce face statul atunci când vorbește despre ecologie. Vom încerca să aflăm cum sunt pregătiți viitori specialiști în protecția mediului și vom căuta în istorie lecții pe care să le aducem cu noi în prezent.
Ce am făcut în aprilie
Amintim că luna precedentă am dedicat-o subiectelor în sănătate și medicină. Dacă v-au scăpat, le găsiți pe toate aici.
Echipa noastră a realizat un interviu cu șeful Direcției prevenirea și controlul bolilor transmisibile, din cadrul ANSP, Nicolae Furtună. Din el ați putut afla cât de receptivă este populația în prezent față de vaccinări, aflăm ce boli au fost eliminate datorită imunizării, ce efect are vaccinul peste ani - prevenția bolilor cronice și a cancerului - și de ce „vaccinurile sunt victimele propriului succes”.
Mai găsiți un interviu cu medicul urolog-androlog Dumitru Moscalenco. Din interviu aflați cum cum are loc o vizită la medicul specialist în sănătatea reproductivă a bărbaților, ce riscuri aduce cu sine neadresarea în timp la doctor, cum poți depista singur că ai o problemă și care-s „primele rândunele” ale anumitor disfuncții.
După ce pe rețelele de socializare a apărut un val de postări și comentarii în care mâncarea pe care o primesc pacienții din spitale a fost criticată dur, AGORA a realizat un longread despre „drumul mâncării” în spitale.
Găsiți la Tema lunii și un material despre așa-zisele meniuri pentru copii în localuri. Despre impactul, pe termen lung, pe care îl au bucatele „pentru copii” și un sistem de alimentație public bazat pe încredere și intenții nobile, AGORA a discutat cu un pediatru-endocrinolog și directoarea Asociației Națională a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din R. Moldova „MĂR”.
AGORA a documentat și cum stăm în Moldova la capitolul transplant și cum arată bucătăria internă a donării de organe. La subiect am discutat cu directorul Agenției de Transplant și coordonatoare de transplant la IMSP Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”.
Sute de studenți moldoveni la medicină pleacă din țară după absolvire și nu mai ajung să profeseze în țara în care au obținut studiile. AGORA a povestit cazul Alinei Vrînceanu-Toma care a plecat din Republica Moldova în România, să practice, și a rămas acolo cu familia. Pornind de la povestea ei, AGORA a oferit și statistici despre exodul medicilor.
Acestea sunt doar câteva dintre materialele realizate în lun aprilie. Pentru a le vedea pe toate, dar și cele din lunile precedente, accesați rubrica „Tema lunii” pe homepage AGORA.