Se decide soarta partidului Șor: Ziua IV. Sesizarea Guvernului, privind constituționalitatea formațiunii, în continuare, pe masa magistraților de la Curtea Constituțională (LIVE)

Se decide soarta partidului Șor: Ziua IV. Sesizarea Guvernului, privind constituționalitatea formațiunii, în continuare, pe masa magistraților de la Curtea Constituțională (LIVE)

Săptămâna începe cu o nouă ședință, în care magistrații de la Curtea Constituțională examinează sesizarea Guvernului privind verificarea constituționalității Partidului Politic Șor”. Precizăm că ședița anterioară a Curții Constituționale de vineri, 12 mai, a fost întreruptă, după ce avocații Partidului Șor au prezentat o serie de materiale video de la manifestații despre care pretind că ar fi probe. Astăzi, magistrații au revenit la subiect. Și la ședința de astăzi este prezentă deputata Marina Tauber.

Redactia Agora

UPDATE 14:30: După pauză, ședința a fost reluată. Urmează runda de întrebări din partea reprezentanților Guvernului și din partea magistraților CC pentru avocații și reprezentanți partidului Șor.

Mai mulți susținători ai Partidului Șor protestează la Curtea Constituțională, acolo unde magistrații examinează constituționalitatea partidului. 

Poliția anunță că în timpul manifestației a depistat obiecte interzise la participanți. 

Publicitate

UPDATE 12:25: Constituțională a respins solicitarea avocaților partidului Șor privind anexarea materialelor care se referă la adresările vorbitorilor de la mitinguri către protestatari.

UPDATE 11:45: Partidul Șor a solicitat să fie anexate mai multe documente care atestă realizările partidului Șor în teritorii, începând cu anul 2015 și până în prezent. Reprezentanții Guvernului cer respingerea acestor probe. Avocat: „Informația rezultă din site-urile oficiale ale Primăriei și ale APL-urilor, ceea ce vrea să spună că acestea țin de autoritățile locale și nu sunt informații care țin de partidul Șor”.

UPDATE 10:40: A început vizionarea imaginilor video, admise de magistrați. Secvența video este de la unul dintre protestele organizate de partidul Șor, în timpul cărora formațiunea și simpatizanții adunați cereau Guvernului achitarea facturilor.

Marina Tauber: „Nu este nimic violent în protestele partidului Șor. Vedeți că doleanțele noastre au fost absolut fondate, ele se bazează pe solicitările mai mult sociale și nu pot fi calificate ca fiind violente”.

Aurelui Colenco, avocatul partidului Șor: „Aceste secvențe video arată că a fost respectat articolul 32 din Constituție. Astfel, nimeni nu a consolidat poporul la violențe și așa mai departe”. Avocatul a prezentat Curții și un set de materiale, care ar trebui să denotă faptul respectării de către partidul Șor a tuturor prevederilor Constituției și că actele denotă atitudinea intenționat pretențioasă a Guvernului față de partidul politic Șor.

UPDATE 10:30: Înalta Curte a admis parțial cererile avocaților Partidului Șor de a anexa la dosar mai multe materiale video pentru vizionare publică. Din cele 10 secvențe video, patru au fost admise pentru vizionare. Șase materialele video au fost respinse.

AGORA amintește că, la data de 9 noiembrie, Guvernul a aprobat sesizarea înaintată de Ministerul Justiției în adresa Curții Constituționale, prin care se cere scoaterea Partidului Politic Șor în afara legii. În solicitarea Cabinetului de Miniștri au fost invocate mai multe motive care ar permite declararea neconstituționalității formațiunii, fiind vorba de finanțarea ilegală și excluderea repetată din mai multe curse electorale din cauza acestui motiv.

IAR AICI PUTEȚI GĂSIȚI INFORMAȚIILE DE LA CEA DE-A TREIA ȘEDINȚĂ CC, DIN DATA DE 12 MAI: Se decide soarta Partidului Șor: Ziua III. Curtea Constituțională examinează sesizarea Guvernului, privind constituționalitatea formațiunii (LIVE)

VEDEȚI ȘI REZUMATUL ȘEDINȚEI CC DE JOI, 11 MAI: Se decide soarta Partidului Șor: Ziua II. Magistrații CC continuă examinarea sesizării Guvernului privind verificarea constituționalității formațiunii politice

DAR ȘI INFORMAȚII DE LA ȘEDINȚA CC DE MIERCURI, 10 MAI: Se decide soarta Partidului Șor: La sesizarea Guvernului, Curtea Constituțională examinează constituționalitatea formațiunii

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal