Stoianoglo a îndemnat-o pe Sandu să nu mai lanseze falsuri: „Nu am avut relații nici cu Platon, nici cu Șor, nici cu alții care spuneți că ar sta în spatele meu". Maia Sandu: „Oamenii de care am pomenit eu vă susțin public. Dacă dvs nu știți sau nu vreți să recunoașteți public, e altă întrebare". Să aduceți probe, a reacționat Stoianoglo.
„Pe această scenă, avem un cal traian, un om prin care alții o să conducă țara”. Așa și-a început discursul candidata PAS la prezidențiale, Maia Sandu, la începutul dezbaterilor electorale.
Din totalul celor 11 candidați la alegerile prezidențiale, în turul I, doar patru dintre ei au reușit să obțină cele mai multe voturi în localitățile lor de baștină. Cea mai mare parte a voturilor în cinci dintre aceste localități le-a adunat candidata PAS, Maia Sandu, iar în altele patru - candidatul PSRM, Alexandr Stoianoglo. Pe de altă parte, candidații Octavian Țîcu, Victoria Furtună, Natalia Morari și Tudor Ulianovschi nu au reușit să obțină nici 10% din voturile oamenilor din orașul sau satul natal, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale.
Nu vei fi în localitatea în care ai domiciliul, în ziua alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie? Poți solicita, de la biroul electoral al secţiei de votare, un certificat pentru drept de vot. Acesta îți va permite să votezi în orice altă secţie de votare de pe teritoriul ţării, pe lista electorală suplimentară, transmite Comisia Electorală Centrală (CEC).
Republica Moldova nu este unica țară în care referendumul privind integrarea europeană a trecut cu opțiunea DA la limită. Lupta între cele două opțiuni a fost foarte strânsă în Suedia, Malta și Finlanda, fapt demonstrat de rezultatele plebiscitelor privind aderarea la Uniunea Europeană. În schimb, odată cu trecerea timpului, cetățenii acestor state și-au schimbat atitudinea în favoarea UE.
Peste 50 de mii de persoane au ales să se informeze pe AGORA în ziua alegerilor din 20 octombrie. Portalul nostru de știri a adunat peste 60 de mii de utilizatori unici și în următoarea zi. Am fost speciali datorită paginii dedicate scrutinelor, care a integrat actualizări operative, grafice interactive, dar și transmisiuni live.
Începe tipărirea buletinelor de vot, care vor fi utilizate în diasporă, în al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Anunțul a fost făcut de Comisia Electorală Centrală (CEC). Potrivit informațiilor furnizate de autoritatea electorală, tipărirea va începe la 23 octombrie 2024, ora 17:30, la Tipografia Centrală.
Turul doi al alegerilor prezidențiale va avea loc la 3 noiembrie curent. Hotărârea a fost luată de Comisia Electorală Centrală (CEC), în cadrul ședinței din 23 octombrie.
„Rusia a încercat activ să submineze procesul democratic de vot”. Este declarația șefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, după alegerile din 20 octombrie curent, din R. Moldova.
Oligarhul fugar, condamnat la 15 ani de pușcărie, Ilan Șor, amenință că va anula rezultatele referendumului din 20 octombrie, unde majoritatea a decis modificarea Constituției în vederea integrării europene. În declarațiile sale, făcute publice printr-un filmuleț pe rețele, politicianul nu a spus însă cum ar urma să realizeze acest lucru.
Plasat pe a treia poziție după numărul de voturi din primul tur al prezidențialelor, candidatul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a declarat că va decide ulterior, la nivel de partid, pe cine va susține în al doilea tur. Vedeți mai jos ce spunea în ajunul alegerilor despre acest scenariu.
Pe 20 octombrie au avut loc alegeri prezidențiale. În turul doi au acces candidata PAS, Maia Sandu, care a luat 42,37% din voturi, și candidatul PSRM, Alexandr Stoianoglo, care a adunat 26,02% din voturi. Ce cred locuitorii Chișinăului despre rezultatele la prezidențiale, aflați în voxul de mai jos.
Moldovenii au decis, la referendumul din 20 octombrie, modificarea Constituției în vederea integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Acest rezultat a fost însă la limită. Am întrebat chișinăuienii ce cred despre rezultatul referendumului.
Peste 70% dintre voturile cetățenilor R. Moldova la prezidențiale au fost acordate pentru candidata PAS, Maia Sandu. Pe locul doi se află candidatul Partidului Nostru, Renato Usatîi, pentru care au fost acordate 14,66% dintre sufragii. Candidatul PSRM, Alexandr Stoianoglo, care se clasează pe locul II după preferințele alegătorilor din țara noastră, a primit din diaspora 8,06% din voturi.
100% din voturi la referendum numărate! Rezultatele arată așa: Pentru modificarea Constituției în vederea aderării la UE au votat 50.46% sau 751.235 de alegători.
Împotriva modificării Constituției - 49.54% sau 737.639. Diferența dintre cele două opțiuni e de 13.596 de voturi.
Constituția R. Moldova urmează să fie modificată în vederea aderării țării la UE urmare a rezultatului referendumului din 20 octombrie. Diferența de voturi între opțiunea „DA” și „NU” a fost de doar 13,5 mii de voturi. Rezultatul la limită, însă, e departe de ce preziceau sondajele pre-electorale. Unele afișau un vot insuficient pentru modificarea legii supreme, altele - prognoze multe prea optimiste.
Rezultatele preliminare ale alegerilor prezidențiale din 20 octombrie arată că Maia Sandu a acumulat peste 42% din voturi. Comparativ cu primul tur al scrutinului prezidențial din 2020, candidata PAS a adunat, în acest an, aproape 170 de mii de voturi în plus.
Locuitorii capitalei au oferit majoritatea voturilor sale pentru modificarea Constituției R. Moldova în vederea aderării țării la UE - 50,46% dintre voturi. La fel, cele mai multe voturi la scrutinul prezidențial le-a acumulat tot un candidat pro-european, candidata PAS, Maia Sandu, arată date Comisiei Electorale Centrale.
Sondajele frauduloase, mediul propagandistic și greșelile guvernării ar fi câteva dintre motivele „rezultatului surprinzător” de la referendum, explică expertul constituțional Alexandru Tănase. În plus, acesta a declarat că „rețeaua lui Șor a putut influența” și că „a fost posibilă manipularea prin bani a rezultatului”.
Alegerile din Republica Moldova, din 20 octombrie curent, au ținut presa internațională cu ochii pe situația politică din țara noastră. Referendumul, privind aderarea țării noastre la Uniunea Europeană, a fost cel care, în cea mai mare parte, a dat tonalitatea știrilor internaționale: de la „aceasta este o „înfrângere pentru Rusia”, la „diaspora a salvat-o pe Sandu”.
„Rezultatele referendumului confirmă clar că modificările în Constituție vor fi operate”. Asta a declarat pentru AGORA expertul constituțional Alexandru Tănase. Totuși, acesta spune că se aștepta la mai multe voturi „DA” și că „victoria la limită a fost surprinzătoare”.
„Stimați alegători, ieri ați realizat un adevărat miracol. Un miracol în care puțini mai credeau”. Este adresarea candidatului Partidului Socialiștilor (PSRM) la prezidențiale, Alexandr Stoianoglo către cetățeni. În cadrul unei conferințe de presă, acesta a comunicat că „puterea s-a pregătit din timp pentru victorie”. La fel, acesta a subliniat că „cea mai rușinoasă parte a alegerilor este așa-numitul referendum privind parcursul european”.
Și candidatul PSRM la aceste alegeri prezidențiale, Alexandr Stoianoglo, a invitat-o pe contracandidata lui din al doilea tur, Maia Sandu, la dezbateri. A precizat că vrea discuții „pe o platformă neutră, nu pe platforma unor mass-media dependente de putere”.
Candidata PAS la prezidențiale, Maia Sandu, îl invită la dezbateri pe contracandidatul său din turul doi, Alexandr Stoianoglo, desemnat de PSRM. Anunțul a fost făcut la o conferință de presă.
„Am câștigat prima bătălie dintr-o luptă grea”. Este declarația candidatei Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, după afișarea rezultatelor preliminare la scrutinele din 20 octombrie curent. Sandu a subliniat că „majoritatea a susținut calea europeană” a R. Moldova.
Moldovenii au decis, la referendumul din 20 octombrie, modificarea Constituției în vederea integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Datele preliminare, după procesarea a 99,5% din procese verbale, arată că 50,42% dintre alegători au votat „DA" la plebiscit.
Patru candidați la prezidențiale au obținut sub 1% din voturile exprimate la scrutinul din 20 octombrie, conform datelor preliminare. Natalia Morari, Octavian Țîcu, Andrei Năstase și Tudor Ulianovschi nu au acumulat nici 15.000 de voturi, adică numărul minim de semnături pe care le-au depus la Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru a fi înregistrați în cursă.
„Chiar și o victorie la limită este tot o victorie”. Este declarația fostului ministru de Externe Nicu Popescu cu referire la rezultatul referendumului din 20 octombrie curent. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, acesta a adus exemplul Suediei, dar și al Mării Britanii.
Reacții de la edilul capitalei. „V-am lăsat, în această campanie prezidențială, să arătați că nu puteți”. Este prima declarație a edilului capitalei, Ion Ceban, după alegerile din 20 octombrie curent. Acesta mai face trimite la mai multe nereușite ale unor politicieni, însă nu-i menționează pe aceștia. Mai mult, scrie că este mândru de Chișinău, unde, potrivit datelor preliminare, 55.98% dintre cetățeni au votat „DA” la referendum și 48.32% și-au dat votul pentru Maia Sandu.
Persoanele care au între 36 și 45 de ani s-au dovedit a fi cei mai activi alegători la scrutinele din 20 octombrie curent. Cel puțin asta relevă datele preliminare publicate de către Comisia Electorală Centrală (CEC). Respectiv, din această categorie de vârstă, la alegeri au participat 48.58% dintre cetățenii cu drept de vot.
Alegerile din Moldova nu ar fi fost libere, iar rezultatele au arătat o creștere „greu de explicat” a voturilor în favoarea președintei Maia Sandu și a Uniunii Europene, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Reuters. „Indicatorii pe care îi vedem astăzi, pe care îi monitorizăm, dinamica schimbărilor lor, desigur, ridică o mulțime de întrebări”, a mai adăugat Peskov.
Peste 15 mii de cetățeni cu drept de vot ai Republicii Moldova, care își au domiciliul în stânga Nistrului, au participat la referendumul republican. Peste 37% dintre alegători au votat pentru modificarea Constituției în vederea integrării europene, rezultat care este mai mare decât în multe dintre raioanele din nordul țării sau decât în UTA Găgăuzia, unde puțin peste 5% au votat „DA” la referendum.
Coruperea alegătorilor. 17 cazuri de încercare a cumpărării voturilor alegătorilor au fost înregistrate de Misiunea PROMO-Lex în ziua scrutinului prezidențial și referendumului constituțional. De asemenea, observatorii misiunii au înregistrat cinci cazuri de tentativă de recompensare a votului, atât înnțară, cât și în Federația Rusă, acolo unde persoanelor care au votat li se înmânau invitații la un local din apropierea secției de votare.
Ultimul moldovean care a votat: „Sper să fie acesta votul decisiv". Fondatorul postului de radio „Ai Noștri", Sandu Sîrbu, stabilit de mai mulți ani în Sacramento, California, a fost ultimul alegător care a participat la prezidențiale și referendum. Fiind președintele secției de votare deschise în SUA, acesta a ales să voteze la final de zi. „Sperăm că este un vot decisiv, un vot pentru ai noștri, toată munca depusă este pentru cei de acasă", a menționat el.
175 de cazuri de fotografiere a buletinelor de vot au fost înregistrate pe parcursul zilei de 20 octombrie, în cadrul scrutinului prezidențial și referendumului constituțional. Fotografierea buletinului de vot a fost cea mai frecventă încălcare raportată de observatorii Misiunii PROMO-Lex.
Cea mai înaltă rată de prezență la urne, în țară, s-a înregistrat în raionul Dondușeni. Acolo s-au prezentat la urne 50,96% dintre cetățenii cu drept de vot. De cealaltă parte, cea mai scăzută rată a prezenței la urne a fost în Basarabeasca, unde s-a înregistrat o participare de 39,03%, relevă datele preliminare furnizate de către Comisia Electorală Centrală (CEC).
Ziua în care cetățenii Republicii Moldova și-au dat votul pentru președintele țării și referendumul privind integrarea europeană a țării noastre s-a încheiat. Rezultatul plebiscitului urmează să fie validat sau invalidat de Curtea Constituțională. Iar, în două săptămâni, cetățenii sunt așteptați încă o dată la vot, pentru că va avea al doilea tur al alegerilor prezidențiale.
Dacă în timpul votării sau numărării voturilor au fost comise încălcări grave, care au influențat rezultatele referendumului în întregime, scrutinul poate fi declarat nul. Într-o astfel de situație, se realizează votarea repetată, în două săptămâni.
De ce nu știm rezultatul final la referedum? Până în acest moment, au fost procesate 98,65% din numărul total de procese verbale. Nu se cunoaște însă numărul final, actualizat, al celor care au luat buletinul pentru referendum. După închiderea secțiilor de vot în țară, la acest scrutin votaseră 1.478.953 de alegători. Însă mai rămâneau deschise secții de votare în diasporă. Dacă ne-am conduce după ultimul număr de participanți, am putea considera că majoritatea a decis modificarea Constituției. Însă diferența, la această oră, este de puțin peste 5.000 de voturi.
La ora locală 07:00 s-au închis ultimele secții de votare din afara țării. Atât în cazul referendumului, cât și a alegerilor prezidențiale au fost procesate peste 98% dintre voturi. Comisia Electoral Centrală, într-un briefing de presă, oferă primele detalii după încheierea alegerilor.
Centrul țării albastru, în nord, sud și est - roșu. Așa s-a colorat harta R. Moldova după ce au fost procesate toate voturile, la nivel național, la referendum. Mai exact, în mai mult de jumătate dintre localități, alegătorii au votat „NU” la referendum, iar în centrul țării, opțiunea „DA” a fost cea care a predominat.
Rezultate preliminare la prezidențiale. După procesarea a 98,47% dintre procesele verbale pentru alegerile prezidențiale, Maia Sandu a obținut peste 638.000 de voturi, ceea ce constituie 41,98% din sufragii. Președinta în exercițiu este urmată de Alexandr Stoianoglo, cu 399.000 de voturi, sau 26,31%. Urmează Renato Usatâi, cu 13,74%, Irina Vlah, cu 5,45% și Victoria Furtună, cu 4,51%.
Peste 50% în favoarea „DA”. În total au fost procesate 98.33% dintre procesele verbale pentru referendum. Potrivit datelor publicate de CEC, crește diferența în favoarea opțiunii „DA” la referendum (50,03%). Aceasta are, în aceste momente, cu 744 de voturi mai mult decât „NU”. Încă 18 mii de voturi au rămas să fie procesate.
Poziții egale. După procesarea a 98.29% dintre procesele verbale pentru referendum, opțiunea „DA” ajunge pe poziții egale cu cea „NU”. Ambele au acumulat 50%. Cu 79 de voturi mai mult are, în aceste momente, opțiunea „DA”. Peste 18 mii de voturi au mai rămas să fie procesate. Toate acestea fiind din afara țării.
Alegeri prezidențiale. În total au fost procesate 2.174 de procese verbale din cele 2.219 (98.06%). Pe locul întâi se menține la această etapă Maia Sandu, cu 41,86%% din aceste voturi. Pe locul doi se regăsește, preliminar, Alexandru Stoianoglo, cu puțin peste 26%, urmat de Renato Usatîi care acumulează la această etapă 13,76%. Mai rămân să fie procesate peste 40 de mii de voturi, iar toate acestea din afara țării.
Candidata PAS, Maia Sandu, și candidatul PSRM, Alexandr Stoianoglo, vor lupta în al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Asta arată datele preliminare după numărarea 1,31 milioane din voturi. Aceasta înseamnă 91,39% din procese verbale prelucrate, arată datele CEC.
În SUA, alegătorii sunt așteptați la urnele de vot. Reprezentanții de la secția de votare deschisă în Colorado ne-au spus că, până la această oră, au votat în jur de 100 de persoane. „Procesul decurge normal, la noi este încă ziua. Așteptăm alegătorii să vină la vot. Statul Colorado e foarte mare. Sunt cetățeni care vin de la sute de kilometri, au câteva ore de parcurs cu mașina".
Moldova a fost ținta unei fraude fără precedent. S-ar fi încercat cumpărarea a peste 300 de mii de voturi. Acestea sunt primele declarații ale Maiei Sandu după închiderea secțiilor de vot și după anunțarea rezultatelor preliminare. Candidata PAS la alegerile prezidențiale a spus că „există dovezi” și că urmează lupta.
Candidatul PSRM, Alexandr Stoianoglo, a câștigat 35,4% din voturi la secțiile de vot deschise pentru locuitorii din stânga Nistrului, iar candidata PAS, Maia Sandu - 25,2%. Sunt datele preliminare ale Comisiei Electorale Centrale, după numărarea tuturor voturilor exprimate la alegerile prezidențiale din 20 octombrie curent.
În localitățile din raionul Taraclia au fost numărate toate procesele verbale. E vorba de 16.476 de alegători. Cea mai mare susținere a primit-o candidatul PSRM, Alexandr Stoianoglo.
Către ora 23:00, au fost procesate 50% dintre procesele verbale. Aceasta înseamnă 33% dintre voturile exprimate.
Tarlev: „Ne așteptăm la biruință". Candidatul Partidului pentru Viitorul Moldovei la prezidențiale, Vasile Tarlev, crede că poate câștiga alegerile din primul tur, „dacă nu va fi încălcată legislația, va fi cinstit și transparent". Politicianul a spus că și-a dat votul pentru propria candidatură. S-a declarat repetat împotriva desfășurării referendumului, menționând că a votat „NU”.
Unii dintre alegătorii din stânga Nistrului, care au votat la alegerile din 20 octombrie curent, s-au declarat pentru integrarea europeană. „Fie ești în Europa, fie în Taiga”, a spus un bărbat pentru jurnaliștii de la Zona de Securitate.
Usatîi, după închiderea secțiilor de vot: „Cred că suntem sau pe locul doi sau pe locul trei”. Candidatul la funcția de șef de stat a afirmat că știe rezultatele de la câteva secții de vot: „La unele secții de vot suntem pe locul doi, la unele pe locul trei, la unele pe locul unu”, a menționat acesta. Totuși, Usatîi a afirmat că va mai susține o conferință de presă mai târziu, după ce vor apărea rezultatele din mai multe secții.
Comisia Electorală face primele declarații după închiderea secțiilor de votare.
Două secții de votare din Moscova și două din București vor activa până la ora 23:00. Despre aceasta anunță Ministerul Afacerilor Externe. Se întâmplă în urma solicitărilor cauzate de numărul mare de alegători în așteptare în rânduri.
Alertă cu bombă la o secție de vot din Bologna, Italia. Informația a fost comunicată de Ministerul de Externe (MAE) al R. Moldova, care a precizat că procesul de vot a fost suspendat.
Mesaj succint de la candidatul PSRM. După închiderea secțiilor de vot, Alexandru Stoianoglo a declarat: „Alegerile s-au încheiat. Secțiile se închid și începe numărătoarea. Contează că fiecare a avut un cuvânt de spus. Mulțumesc că ați participat și ați demonstrat că Moldova este o țară vie și hotărâtă să definească viitorul”. Acesta nu a interacționat cu presa.
Secțiile de votare din țară se închid la ora 21:00. La fel, în diasporă, la aceeași oră după fusul orar local în secțiile de votare din diasporă. La alegerile din 20 octombrie au participat puțin peste 1,55 de milioane de alegători, potrivit datelor CEC.
Cetățenii R. Moldova au posibilitatea să voteze la secții de vot chiar și dacă se află în Chicago. Din imaginile transmite de un cititor AGORA vedem că rândul la aceste secții nu este mare, iar sala în care se desfășoară votarea este spațioasă, în interior fiind chiar și câte 30 de oameni.
Mai mulți cetățeni moldoveni s-au adunat la secțiile de votare de la București pentru a-și exercita dreptul la vot. Oamenii așteaptă ore la rând pentru a vota, transmite Felicia Macaleț pentru AGORA.
În ziua alegerilor, Agenția Servicii Publice (ASP) a eliberat 995 de buletine provizorii. Actele sunt acceptate pentru participarea la vot, spune Comisia Electorală Centrală (CEC).
Peste 50% dintre alegători și-au exercitat dreptul la vot în acest scrutin. Acest procentaj reprezintă în jur de 1,5 milioane de persoane.
Mesajul șefei CEC, Angelica Caraman: Au mai rămas două ore. Stimați cetățeni, în mai puțin de două ore, procesul de votare se va încheia. Vă îndemnăm să folosiți această ocazie, votul fiind un drept, o datorie, de fapt. Și este o datorie în fața țării, dar și față de noi înșine.
Amintim alegătorilor că pot să-și exercite dreptul la vot până la 21:00. Biroul electoral poate decide asupra prelungirii cu cel mult două ore termenul votării pentru a le permite alegătorilor care stau la rând la secții de votare ca să-și poată realiza dreptul de vot”.
De la mic la mare, la vot! Un cuplu, cu gemeni nou-născuți, a stat la coadă pentru a-și exercita dreptul la vot la o secție de votare de la București. Ambasada Republicii Moldova în România a postat câteva poze emoționante despre activismul moldovenilor. Amintim că, la București, alegătorii stau în rând câte două ore pentru a vota.
Alegătorii din Chișinău, Dondușeni și Ocnița sunt cei mai activi, până la ora 19:00, la scrutinele din 20 octombrie curent. Cel puțin asta relevă datele furnizate de către Comisia Electorală Centrală (CEC).
Trafic intens a fost înregistrat, astăzi, la ieșirea din regiunea transnistreană. O coloană de zeci de mașini a fost surprinsă la intrarea în satul Varnița, unde au fost deschise trei secții de votare, transmite Zona de Securitate.
Referendumul constituțional din 20 octombrie curent poate fi considerat valid. Cel puțin asta transmite Comisia Electorală Centrală (CEC), care a precizat că, la ora 18:00, prezența la vot era de 42,44%.
Comisia Electorală Centrală revine cu informații despre desfășurarea procesului electoral, încălcări și fluxul de alegători la secțiile din țară și de peste hotare.
2024, tur 2
2024, tur 1
2020, tur 2
2016, tur 2