După Hong Kong, urmează alte destinații. Unde se mai promovează programul cetățeniei prin investiții

După Hong Kong, urmează alte destinații. Unde se mai promovează programul cetățeniei prin investiții

Autoritățile de la Chișinău au lansat o campanie de promovare a programului de dobândire a cetățeniei moldovenești prin investiții. În acest sens, în perioada 22-27 martie, sunt programate mai multe vizite în diverse „orașe de top din punct de vedere economic” din Republica Populară Chineză. Anunțul a fost făcut, astăzi, de către Ministerul Economiei și Infrastructurii. Asta deși săptămâna trecută refuzaseră să ofere detalii cu privire la acest subiect.

„Campania de promovare are drept scop familiarizarea potențialilor agenți și aplicanți ai programului din China cu oportunitățile economice și investiționale oferite de Republica Moldova, precum și conceptul programului. Evenimentul de lansare media a campaniei a avut loc la data de 22 martie la Hong Kong, cu participarea a circa 50 de reprezentanți de top ai media, precum și potențiali aplicanți ai programului din regiune. Totodată, la data de 22 martie, a avut loc primul eveniment de promovare a programului, desfășurat în orașul Shenzhen, la care au participat circa 100 de potențiali aplicanți”, se arată într-un comunicat emis de minister.

Programul este promovat de către secretarul de stat de la Ministerul Economiei, Vitalie Iurcu, și vicedirectorul Agenției Servicii Publice, directorul programului de dobândire a cetățeniei prin investiții, Iulia Petuhov.

„Pe de o parte, oportunitățile oferite de economia națională și de pașaportul Republicii Moldova reprezintă aspectele cheie ce transformă Programul de dobândire a cetățeniei prin investiție într-un program competitiv la nivel regional. Pe de altă parte, Programul, având la bază un proces stringent de verificare a reputației economice și financiare a aplicanților, vine să asigure surse de venit adiționale pentru economia națională, vărsate în Fondul de Investiții Publice și utilizate ulterior întru implementarea proiectelor naționale strategice în interesul cetățenilor de rând a Republicii Moldova”, a declarat Vitalie Iurcu.

Următoarele orașe în care urmează să fie prezentat programul sunt Beijing, Shanghai și Qindao.

Săptămâna trecută, compania internațională Henley & Partners a publicat un anunț cu privire la organizarea unui briefing, pe 22 martie, la Hong Kong, China. Sursa scria că la eveniment, intitulat „Moldova – perla Europei moderne”, urmau să participe Vitalie Iurcu și Iulia Petuhov. Contactat de AGORA, serviciul de presă de la Ministerul Economiei nu a negat, dar nici nu a confirmat informația. A spus că va reveni cu un apel, ceea ce nu s-a mai întâmplat.

Vezi și: Cetățenia prin „investiții” în vizor: Cum arată profilul străinilor care și-ar dori să dea bani pentru a locui în Moldova

La 31 mai 2018, Parlamentul a adoptat în lectură finală modificări la legea cetățeniei „prin investiții”. Conform acestora, numele și prenumele persoanelor care vor deveni cetățeni ai Republicii Moldova vor fi secretizate, adică nu vor mai fi publicate în Monitorul Oficial odată cu decretul de acordare a cetățeniei. De asemenea, potrivit noilor amendamente, este exclusă limitarea la 5.000 de cetățenii acordate. Mai exact, limita de 5.000 va fi aplicată doar pentru solicitanții principali, nu și pentru membrii familiilor lor.

Anterior, mai mulți experți, dar și partidele din opoziție au criticat proiectul cu privire la acordarea cetățeniei prin investiții. Spre exemplu, cei de la PAS au declarat că această lege va transforma Moldova „într-un loc al crimelor financiare”. Iar deputații din Primul Parlament au declarat că legea este „inoportună” și „păguboasă”. Democrații au respins însă toate criticile.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.