Abrogarea „legii miliardului” este neconstituțională. Datoria rămâne pe spatele cetățenilor

Abrogarea „legii miliardului” este neconstituțională. Datoria rămâne pe spatele cetățenilor

Abrogarea „legii miliardului” este neconstituțională. Asta a decis, astăzi, Înalta Curte, urmare a unei sesizări depuse de Pro Moldova. Prin urmare, datoria pentru jaful secolului rămâne pe spatele cetățenilor.

„Bugetul de stat va suporta cheltuieli suplimentare pentru acoperirea valorilor mobiliare de stat emise pentru majorarea capitalului statutar al BNM. Totodată, trebuie să existe acceptul prealabil al Guvernului în privința amendamentelor sau a propunerilor legislative care implică majorarea sau reducerea cheltuielilor, a veniturilor sau a împrumuturilor. Legislativul nu poate deroga de la această condiție. Nerespectarea reprezintă o încălcare a procedurii stabilite de Constituție în materie de legiferare în domeniul bugetar”, a declarat președinta CC, Domnica Manole.

„Pe pagina Parlamentului nu este anexat un asemenea aviz. Mai mult, în punctul de vedere expediat Curții, precum și în ședința publică, Guvernul a confirmat că nu a avizat proiectul de lege și a afirmat că Parlamentul nu a respectat Constituția la adoptarea legii contestate. Prin urmare, Parlamentul a adoptat legea în lipsa avizului prealabil al Guvernului cu încălcarea Constituției”, a conchis magistrata.

Amintim că, la propunerea mai multor deputați PSRM, așa-numita „lege a miliardului” a fost abrogată pe 16 decembrie 2020, cu voturile socialiștilor și ale deputaților din Pentru Moldova, platformă din care fac parte fracțiunea PP Șor și șapte ex-democrați. 

Ulterior, Pro Moldova a sesizat Curtea Constituțională. „Legea contestată a fost adoptată cu încălcarea manifestă a principiului separării puterilor în stat și a principiului corelat al loialității constituționale, al prevederilor constituționale care reclamă acceptul prealabil obligatoriu al Guvernului pe marginea unor proiecte de legi”, a explicat liderul grupului parlamentar, Andrian Candu.

Iar pe 22 decembrie, Curtea Constituțională a suspendat acțiunea legii prin care a fost abrogată „legea miliardului”, până se va pronunța pe acest caz.

VEZI ȘI: Expert economic, despre anularea „Legii miliardului”: Asta nu este deloc bine. Va afecta încrederea tuturor străinilor pentru leul moldovenesc

În luna august 2016, Guvernul Pavel Filip, prin asumare de răspundere, a adoptat pachetul de legi prin care banii dispăruți din sistemul bancar au fost transformați în datorie de stat. Ulterior, legile au fost promulgate de fostul președinte Nicolae Timofti. Prin convertirea garanțiilor de stat în datorie publică, au fost emise obligațiuni în valoare de 13,6 miliarde lei, pentru o perioadă de 25 de ani, cu rata efectivă a dobânzii de 5%.

Altfel spus, legea abrogată prevedea că, din bugetul de stat, vor fi achitați circa un miliard de lei anual, timp de 25 de ani, pentru a restitui creditul oferit de BNM pentru Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.