În cadrul acestui episod de podcast, Pruteanu vorbește despre corupția în sistemul polițienesc, militar, medical și educațional, și despre cele mai eficiente pârghii în lupta cu corupția din aceste sectoare.
Highlights din intervențiile invitatului:
- În prezent, din păcate, CNA nu are niciun instrument viabil ca să intervină pe segmentul plăților ne-formale din școli și grădinițe. Acest sector este acoperit doar de ordinele și regulamentele Ministerului Educației și ale Direcțiilor de Învățământ.
- O zonă cu riscuri de corupție în domeniul militar este legată de achizițiile publice, atât a echipamentelor, cât și a produselor alimentare.
- Nu există niciun stat în lume care ar putea declara că nu se confruntă cu corupția.
- Cel mai scump lucru pe care îl are o persoană sunt numele ei și reputația pe care o clădește pe parcursul activității.
- Cele mai eficiente activități sunt cele dedicate instruirii tinerilor. Am înțeles că folosind aceste mecanisme (jocurile electronice, quiz-ul interactiv) putem fi mai aproape de tineri și putem fi în trend cu tinerii.
- Eu cred că important este să limităm aceste posibilități de răspândire a corupției mici și mijlocii, când vine vorba de educație, medicină, sistemul organelor de drept. Dacă vom aplica pârghii corecte - situația va putea fi schimbată.
- Dacă am schimba legea privind testarea integrității instituționale și vom am aplica aceste teste de integritate la fel ca în România, am avea succesul colegilor din România.
https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/1142748094&color=%23ff5500&auto_play=true&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true
La fel, invitatul vorbește despre activitatea Direcției Educație Anticorupție din cadrul CNA, despre centrul mobil de instruiri anticorupție, jocul electronic 4integrity care informează adolescenții și tinerii despre manifestările corupției și despre mecanismele de combatere a acestui fenomen, activitatea voluntarilor anticorupție, colaborarea CNA cu sectorul creativ (teatru, muzică) și multiplele campanii de informare organizate de CNA în colaborare cu diferite instituții publice.
Ion Pruteanu activează în cadrul Centrului Național Anticorupție, în calitate de Șef al Direcției Educație Anticorupție, și a deținut anterior mai multe funcții în cadrul aceleiași instituții: Inspector principal, șef secție, șef direcție, Direcția expertiză anticorupție a actelor normative, Direcția securitate internă, Direcția comenduire din cadrul Centrului de Combaterea Crimelor Economice și Corupției. De asemenea, a activat în calitate de lector asistent la Catedra Activitate Operativă de Investigație a Academiei de Poliție Ștefan cel Mare a MAI, iar ulterior a fost inspector principal în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Direcția pregătire profesională.
Podcastul „Anti-corruption Conversations” este realizat de Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI, o organizație non-profit din Bălți, care a fost înființată în 2003 de un grup de studenți în drept, pentru a apăra și promova drepturile omului în Moldova, fiind moderat de către Valeria Ciolac. Proiectul își propune să crească gradul de conștientizare a populației în raport cu fenomenul de corupție, prin producerea a 24 de episoade de podcast pe probleme legate de buna guvernare, cu participarea a 12 vorbitori americani și 12 moldoveni.
Printre vorbitorii podcastului sunt Sergiu Litvinenco (Ministrul Justiției), Matthew Stephenson (profesor la Harvard Law School), Susan Rose-Ackerman (profesor la Yale Law School), Nathan Bocks (primarul or. Holland, Michigan), James Wasserstrom (diplomat american), Danielle Brian (director al proiectului privind supravegherea guvernului - POGO), Matthew Winters (profesor la Universitatea din Illinois), Maggie Lemere (producătoare de film), Kevin E. Davis (Director, Transparency International SUA), Olesea Stamate (deputată în Parlament), Dan Perciun (deputat în Parlamentul Republicii Moldova), Liliana Nicolaescu Onofrei (ex-ministră a Educației), Ion Pruteanu (Centrul Național Anticorupție), Lidia Sanduleac (Ministerul Afacerilor Interne), Eugeniu Sinchevici (deputat).
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.