Martie nu e doar despre flori. AGORA dedică prima lună de primăvară materialelor despre violența împotriva femeilor

Martie nu e doar despre flori. AGORA dedică prima lună de primăvară materialelor despre violența împotriva femeilor

În martie adesea se vorbește despre gingășie, tandrețe și flori. Despre aprecierea față de femei. Despre „sărut, femeie, mâna ta”. 8 martie e privită ca o sărbătoare de celebrare a „sexului frumos” și mai puțin drept o zi în care e apreciată independența pentru care au luptat femeile. De aceea, în prima lună de primăvară, la AGORA ne dorim să vorbim nu doar despre lucruri frumoase, ci și despre cele care dor. Cele care fac parte din viața femeilor înainte și după 8 martie. Violența în bază de gen nu poate fi lecuită cu o floare dată de sărbători. E necesar să o aducem mereu în atenția publică pentru a lupta să o dezrădăcinăm.

Felicia Nedzelschi

Ce vom face în martie

În luna martie, AGORA își va dedica materialele de autor luptei împotriva violenței în bază de gen. Ne-am propus să căutăm istorii ale femeilor care au trecut prin violență domestică și au ajuns la celălalt mal. Să tatonăm terenul violenței psihologice și a celei economice. Să vedem cum putem să ne creștem fetele așa încât să nu le cultivăm sentimentul de inferioritate și să le expunem violenței în bază de gen în generația care vine. Să vedem cum arată violența în bază de gen la școală. Vom scrie unde pot găsi ajutor fetele și femeile abuzate, cum au evoluat de-a lungul timpului statisticile despre abuz în Republica Moldova. Vom căuta istorii triste și fericite și vom privi în trecutul spațiului românesc pentru a reflecta cum am ajuns în prezent.

La această temă, partenerul AGORA va fi Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), care, în tandem cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale, implementează campania socială de prevenire a violenței în bază de gen „Rupe tăcerea! Suntem alături”. Această campanie e implementată și de Agenția ONU pentru refugiați (UNHCR), Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) și Entitatea Națiunilor Unite pentru egalitatea de gen și abilitarea femeilor (UN Women).

Publicitate

Ce am făcut în februarie

Așa cum știți deja, luna februarie am dedicat-o materialelor de autor despre războiul din Ucraina.

Am avut mai multe longread-uri și explainere. Am reușit să publicăm o analiză despre prețul războiului sau, mai exact, cât au cheltuit părțile beligerante pentru luptă. Am analizat armamentul deținut de Rusia și Ucraina și vi le-am prezentat în infografice cu detalii. Într-o ediție specială a proiectului „Lumea-n palmă” am scris cum a reușit acest război să doboare mai multe „tabuuri” de decenii din politica europeană, iar în „Porția de istorie” - cum arată trei modalități diferite de încheiere a războaielor, oferind în acest sens exemplele a trei conflicte cunoscute, contextul și modul în care acestea au început și s-au încheiat. V-am povestit cum războiul a avut un impact direct și asupra situației economice și sociale din Republica Moldova și ce decizii a luat Comisia Situații Excepționale în Republica Moldova în acest an.

V-am adus și istorii în format video. Într-un parteneriat cu Pascaru Production, am publicat un documentar în care copii din Ucraina, refugiați în Moldova, vorbesc despre invazie dar și cum încearcă să-și continue viața în condiții extrem de dificile. În ziua în care s-a împlinit un an de la invazie, am adus în studioul AGORA invitați speciali care au vorbit despre ajutorul pe care l-a acordat și continuă să-l acorde R. Moldova în acest război și despre incluziunea cetățenilor ucraineni în țara noastră. Tot în platoul AGORA a fost și soția ambasadorului Ucrainei la Chișinău, Olesea Șevcenko, care a acordat un interviu despre cum este să te prindă războiul din țara natală în statul vecin și cum să transformi frica în acțiune. Am lansat un produs nou AGORA în care dăm viață video materialelor text. Așa ați putut urmări video despre faza nouă a războiului din Ucraina. Tot pe 24 februarie am pus cap la cap toate evenimentele din prima zi de război într-un video de sinteză.

Și acestea nu sunt toate materialele pe care le-am publicat la această temă. Vă invităm să le găsiți aici.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal