„În vara anului 2020 am publicat primul material din seria de subiecte de soluții, în care am prezentat exemplul orașului Cantemir. Am relatat atunci cititorilor modul în care a reușit acest oraș să acceseze mai multe investiții străine pentru proiecte de infrastructură decât alte localități și ne-am dorit să aflăm cum funcționează acest exemplu ca să fie replicat și în alte localități. Prima experiență mi-a plăcut. Am înțeles că un exemplu de soluție explicat public azi, poate însemna o schimbare în altă localitate mâine. Prin urmare cred că acest segment al jurnalismului are o concentrație sporită de utilitate”, explică Irina interesul său pentru jurnalismul de soluții.
Mass-media, de obicei, informează despre anumite probleme cu care se confruntă oamenii sau comunitățile, și mai rar oferă soluții pentru acestea. Jurnaliștii care scriu despre soluțiile care au funcționat în unele comunități au constatat că astfel de subiecte sunt la fel de populare ca și cele de senzații.
api.md
Autor:
”Au urmat alte materiale, cu alte soluții, cu oameni care văd lucrurile altfel, oameni care inspiră și motivează, cu inovație și ce-i important – rezultat. Norocul meu a fost colega din redacție care m-a ghidat în acest domeniu – Anastasia Antoceanu. De fapt, eu am fost a treia din echipa celor care realizează materiale de soluții la AGORA. Împreună cu Anastasia și cu Irina Harea-Mardari am reușit să realizăm pentru cititorii portalului nostru o serie de materiale de soluții din domeniul educației, dezvoltării regionale și din domeniul deșeurilor (n.r. tag Jurnalism de soluții)”, a mai povestit jurnalista.


Te invităm să afli: Cum ne-am apucat de Jurnalismul de Soluții și de ce nu ne oprim aici (VIDEO)
La programul în domeniul jurnalismului de soluții, lansat la începutul anului 2022 de API în parteneriat cu portalul Moldova.org, au participat 15 jurnaliști de la instituțiile mass-media naționale și regionale. Mai întâi, jurnaliștii au beneficiat de o instruire, în cadrul căreia au aflat despre etapele de documentare a unui material de soluții, dar și pașii recomandați pentru realizarea unor astfel de produse media.
Iar, pentru că lucrul la materialele jurnalistice de soluții este unul amplu și, uneori, poate dura luni, sau chiar ani... sfatul colegilor care au realizat astfel de articole este foarte important, și mai de preș este experiența împărtășită de ei. Astfel, participanții la program au urmat o sesiune de follow-up cu participarea jurnalistei de la VICE România - Ruxanda Patrașcu, autoarea mai multor articole de soluții.
„Programul de instruire în Jurnalism de soluții, inițiat de API și Moldova.org, a fost cât se poate de binevenit. După cursul de instruire am reușit să adun pentru mine un carnețel de notițe utile, sugestii și idei noi. Colegii din jurnalism, cei care au o practică vastă pe acest segment, au fost deschiși să împartă din ceea ce cunosc mai bine. Sper ca în media această direcție a jurnalismului să ia amploare, or soluții există și ele pot fi replicate. Misiunea noastră rămâne să le identificăm și să demonstrăm că acestea funcționează”, a împărtășit Irina Soltan din experiența și cunoștințele acumulate.
La concurs au putut participa jurnaliști/jurnaliste care sunt angajați/angajate sau colaborează cu instituții mass-media naționale, locale și regionale din Republica Moldova și au putut depune dosare în două categorii ale concursului: Presa scrisă și presa online și Audiovizual. Criteriile principale de evaluare a materialelor au fost: abordarea subiectului și corespunderea tematicii anunțate, respectarea principiilor jurnalismului bazat pe soluții, complexitatea subiectului, documentarea și colectarea datelor, prezentarea subiectului.
Irina Soltan a fost apreciată pentru articolele:
„La mai mult și la mai mare!”: Premiu pentru câștigătoarele concursului
La concursul, care s-a desfășurat în perioada 17 februarie - 5 aprilie 2022, jurnalista AGORA, Irina Soltan, s-a clasat pe locul întâi, iar locul doi i-a revenit Iulianei Volcova, de la postul de televiziune Bas TV. Câștigătoarele concursului vor beneficia de o instruire tematică internațională, care se va desfășura în una din țările membre UE.
Materialele din domeniul Jurnalismului de soluții, realizate de echipa AGORA, pot fi răsfoite la rubrica cu același nume „Jurnalism de soluții”.
Iată aici doar câteva dintre subiectele ce v-ar putea fi interesante:




Concursul a fost organizat de Asociația Presei Independente (API) în parteneriat cu portalul Moldova.org, cu sprijinul FOJO Media Institute din Suedia și cu suportul financiar al Institutului Suedez (SI) și al Agenției suedeze pentru dezvoltare internațională (Sida).
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.