„Să nu se supere că politicienii vor interveni cu buldozerul”. Experți, despre soluțiile pentru criza din jurul CSM

„Să nu se supere că politicienii vor interveni cu buldozerul”. Experți, despre soluțiile pentru criza din jurul CSM


Cea mai onorabilă soluționare a crizei în care se află Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) este ca membrii acestuia să fie înlocuiți, peste o anumită perioadă, de o nouă componență a CSM. De această părere este președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Vladislav Gribincea. Potrivit lui, o eventuală continuare a crizei va determina acțiuni mai radicale din partea guvernării. Fostul judecător la CtEDO, Stanislav Pavlovschi, consideră că dacă Adunarea Generală a Judecătorilor (AGJ) va alege o altă componență a CSM, în condițiile în care membrii CSM nu recunosc faptul că au fost demiși la ședința AGJ din 27 septembrie, statul poate interveni pe două căi: prin Procuratura Generală sau prin intermediul unei sesizări la Curtea Constituțională, care va face lumină pe acest caz. AGORA a discutat cu cei doi experți în domeniul juridic în încercarea de a obține opinii avizate privind eventualele soluții pertinente la criza din jurul CSM.

Citește și: Cât de mare e riscul de a ne pomeni cu două CSM-uri și care sunt cauzele crizei din sistem? Opinia experților și „amenințarea” premierului

La 27 septembrie, Adunarea Generală a Judecătorilor (AGJ) i-a demis pe cei șase membri ai CSMMembrii CSM au afirmat că decizia este ilegală și nu au recunoscut-oatacând în instanță decizia AGJ de a le ridica mandatele. O nouă ședință a AGJ a fost programată pentru data de 25 octombrie, în care ar putea fi aleasă o nouă componență a CSM.

Cum poate fi depășită criza?

Atât Vladislav Gribincea, cât și Stanislav Pavlovschi susțin că soluția problemei este comunicarea între părți, în special comunicarea dintre judecători.

Potrivit lui Pavlovschi, dacă se va merge în continuare pe aceleași poziții, iar AGJ va alege o nouă componență a CSM, criza poate fi soluționată ori prin intervenția Procuraturii Generale (PG), ori printr-o hotărâre a Curții Constituționale.

„Două CSM-uri nu pot coexista. Unul va fi legal, iar altul va fi fictiv. Aici deja trebuie să intre în joc organele statului, care pot face ordine în această situație. Procuratura Generală trebuie să examineze situația sub aspectul penal. Cine anume are dreptate este atribuția Procuraturii Generale și inclusiv a Curții Constituționale, care, la sesizarea unui organ care este subiect al sesizării, poate examina chestiunea. Sunt posibilități legale de ieșire din criză, dar aplicarea forței și presiunii nu este binevenită”, a declarat cel care a fost propus inițial de blocul ACUM pentru funcția de ministru al Justiției.

Potrivit lui Vladislav Gribincea, cea mai onorabilă soluție trebuie să vină din interiorul sistemului, iar dacă asta nu se va întâmpla, judecătorii „să nu se supere că politicienii vor interveni cu buldozerul”.

„Cred că judecătorii trebuie să discute serios între ei ce doresc. Cea mai onorabilă ieșire din situație ar fi fost ca CSM-ul actual să recunoască că ei nu au încredere și ca toți judecătorii să recunoască că ce s-a întâmplat pe 27 septembrie nu a fost legal. CSM-ul actual să-și dea demisia in corpore și același CSM, conform legii - nu un grup de judecători sau instanța de judecată - să organizeze noi alegeri, dar pe bune, nu așa cum s-a organizat data trecută, cu modificarea regulamentului Adunării Generale și alte chestiuni, cu condiția că actualii membri ai CSM nu candidează. Cu înscrieri din timp, cu programe clare, cu platforme de discuții și dezbatere între candidați, cu timp suficient pentru ca judecătorii să ia cunoștință de platformele candidaților, cu organizarea unei Adunări Generale reprezentative”

„Sunt sigur că în momentul în care intrăm în albia legalității, prezența la Adunarea Generală va fi mai mare”, a adăugat Gribincea.

Potrivit lui, în situații de criză este foarte periculos să alegi un nou CSM, fiindcă inevitabil el nu va fi recunoscut de o parte sau de alta: „El va fi contestat de alții, nu va putea fi foarte ferm de poziții. Și atunci judecătorii să nu se supere că politicienii vor interveni cu buldozerul. Și sistemul de justiție va fi unicul care va pierde în această situație”.

Despre inițiativa Guvernului de a schimba regulile jocului

Pentru a zădărnici întrunirea AGJ din 25 octombrie, la 18 octombrie Guvernul a aprobat un proiect de modificare a legii cu privire la CSM, pentru a schimba regulile alegerii membrilor Consiliului. Potrivit ministrei Justiției, inițiativa are scopul de a evita situația în care AGJ ar putea alege o altă componență a CSM. Dacă Parlamentul nu va reuși să voteze până vineri, 25 otombrie, modificările propuse de Guvern, Olesea Stamate admite că „s-ar putea să ne trezim și cu două CSM-uri”.

„Statul încearcă să găsească a treia ieșire din situație, pentru că situația de absurditate nu poate fi tolerată. Din punctul meu de vedere, problema este că se face încet. Situația de urgență cere aplicarea măsurilor de urgență. Asta e logica dezvoltării evenimentelor, inclusiv în domeniul Justiției. Guvernarea încearcă să facă ceva, doar că o face foarte lent. Trebuie să procedeze cu mult mai repede, pentru că se distruge totalmente încrederea poporului în Justiție. Practic toți judecătorii sunt antrenați în acest conflict, e pusă în joc imaginea întregului sistemul judecătoresc”, consideră Stanislav Pavlovschi.

Totodată, Vladislav Gribincea afirmă că inițiativa stă demult în sertarele Ministerului Justiției și că promovarea acesteia a fost grăbită acum în contextul situației din Justiție.

„Noua lege prevede un alt mecanism de alegere a membrilor CSM și un alt număr al membrilor CSM. [...] Nu vor fi doi de la CSJ, ci doar unul. Procedura de alegere va fi diferită. Se va interzice înaintarea judecătorilor din numele colectivelor, ca pe timpul comuniștilor, și se va permite campania, ce până acum CSM din răsputeri refuza să facă. Atunci judecătorii veneau la AGJ și votau practic cu ochii închiși. Da, spun ei că își știu colegii, dar nu sunt sigur că îi știu suficient de bine. Chiar dacă îi știu ca persoane, cu siguranță nu știu ce propun ei pentru următorii patru ani în calitate de membri ai CSM”, a spus președintele CRJM.

Amintim că la 27 septembrie, Adunarea Generală a Judecătorilor (AGJ) i-a demis pe cei șase membri ai CSM, în pofida eforturilor CSM de a zădărnici convocarea AGJ. Membrii CSM au afirmat că decizia este ilegală și nu au recunoscut-oatacând în instanță decizia AGJ de a le ridica mandatele.

La rândul lor, un grup de judecători au sesizat CNA și îl acuză pe președintele interimar al CSM de depășirea atribuțiilor de serviciu, afirmând că acesta fost revocat din funcția de membru și președinte interimar al CSM prin decizia AGJ din 27 septembrie.

Între timp, o nouă ședință a AGJ a fost programată pentru data de 25 octombrie. Guvernul nu a așteptat și, pentru a zădărnici o nouă întrunire a AGJ, a aprobat un proiect de modificare a legii cu privire la CSM, pentru a schimba regulile alegerii membrilor Consiliului. Potrivit ministrei Justiției, inițiativa Executivului vine pentru a evita situația în care AGJ ar putea alege o altă componență a CSM. Dacă Parlamentul nu va reuși să voteze modificările propuse de Guvern, Olesea Stamate admite că „s-ar putea să ne trezim și cu două CSM-uri”.

După demiterea membrilor CSM de către AGJ, Consiliul nu a putut să se întrunească din lipsă de cvorum. „Se creează impresia că ședințele CSM sunt intenționat boicotate și se încearcă ca CSM să nu fie lucrativ”, a declarat președintele interimar al CSM, Dorel Musteață.

Situația este cu atât mai controversată cu cât din această cauză CSM nu se poate întruni pentru a se expune asupra demersului procurorului general interimar, Dumitru Robu, către CSM, care solicită eliberarea acordului pentru cercetarea penală a mai multor judecători.

În același timp, Ziarul de Gardă a depistat că în „lupta” pentru funcția de membru al CSM s-au înregistrat și judecători care, în ultimele săptămâni, au participat la luarea unor decizii prin care au favorizat organizarea celor două AGJ. Astfel, în funcții la CSM vor să ajungă cei care... au demis actuala componență a CSM.

Următorul pas în deznodământul acestui subiect va avea loc mâine, 25 octombrie, când se va desfășura a doua întrunire a Adunării Generale a Judecătorilor.

Citește și: Cât de mare e riscul de a ne pomeni cu două CSM-uri și care sunt cauzele crizei din sistem? Opinia experților și „amenințarea” premierului

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
950 cazuri noi de COVID-19, confirmate în R. Moldova. 10 persoane au decedat

950 cazuri noi de COVID-19, confirmate în R. Moldova. 10 persoane au decedat

Șeful Inspectoratului de Poliție Bălți, Valeriu Cojocaru a fost suspendat din funcție

Șeful Inspectoratului de Poliție Bălți, Valeriu Cojocaru a fost suspendat din funcție

Pfizer/BioNTech anunță că vaccinul său împotriva COVID-19 este sigur pentru a fi administrat copiilor cu vârste de 5 – 11 ani

Pfizer/BioNTech anunță că vaccinul său împotriva COVID-19 este sigur pentru a fi administrat copiilor cu vârste de 5 – 11 ani

Advertoriale
Ludmila Dimitrachi, antreprenoare: „Timp de 17 ani în afaceri, pentru prima oară am primit un credit atât de rapid”

Ludmila Dimitrachi, antreprenoare: „Timp de 17 ani în afaceri, pentru prima oară am primit un credit atât de rapid”

REF MOLDOVA 2021: Tendințele în construcții rezidențiale și potențialul clădirilor verzi în Moldova (VIDEO)

REF MOLDOVA 2021: Tendințele în construcții rezidențiale și potențialul clădirilor verzi în Moldova (VIDEO)

Marina, fata cu ochi albaștri care a îmblânzit mașinile de asamblat tricotaje la Hermina (FOTO)

Marina, fata cu ochi albaștri care a îmblânzit mașinile de asamblat tricotaje la Hermina (FOTO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Scandal într-un troleibuz din capitală: Un tânăr a fost dat afară după ce a refuzat să-și pună masca de protecție (VIDEO)
 • 2
  Atacatorul de la Universitatea din Perm, ucis de polițiști, după ce a opus rezistență
 • 3
  Ceban susține că ar fi urmărit: „Nu vă chinuiți să aflați unde sunt intrările în Primărie și în cabinet. Vă invit, welcome”
 • 4
  Fostul deputat PDM Vladimir Andronachi a fost pus sub învinuire în dosarul „furtului miliardului”
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.