Cifrele din ultimii doi ani arată că suferința psihologică, depresia și anxietatea au înregistrat o creștere cu 25% în comparație cu perioada dinaintea pandemiei. În Republica Moldova, 21% din populația țării s-a confruntat cel puțin o dată cu un episod de depresie, în unele cazuri fiind afectați chiar și copiii de până la 12 ani. Această statistică tristă are și partea ei pozitivă - oamenii se învață să-și depisteze disconfortul și să vorbească despre el, în căutare de eliberare. Creșterea cifrelor nu înseamnă doar creșterea numărului de cazuri, ci și faptul că oamenii se adresează mai des după ajutor calificat, ceea ce este un progres nemaipomenit într-o societate în care orice legat de prefixul „psi” era până mai ieri acoperit cu un strat gros de stigmă.
Citiți și „Depresie, nu impresie. Boala tăcută care nu poate fi tratată cu un simplu „nu fi trist”
Calea spre o societate în care este loc și de discuțiile despre sănătatea mintală a fost pavată și de două evenimente tragice - 2021 a fost zguduit de două sinucideri - cea a artistului Iurie Sadovnic și cea a unei tinere influencere, urmărită pe Instagram de aproape 100 000 de persoane.
Aceste morți premature, pe lângă durerea pe care ne-au provocat-o, au adus în lumina reflectoarelor și problema sănătății mintale. Or, dacă până nu demult sinuciderile erau tratate ca ceva învăluit de mister, acum se vorbește tot mai mult despre faptul că ele au legătură directă cu tot ce înseamnă sănătate mintală.
Citiți și „O altă pandemie. Despre depresie, suicid și cifrele care mint”
În 2021 a avut loc și altă premieră - de Ziua Mondială a Sănătății Mintale, președinta Maia Sandu a scris pe pagina ei de Facebook, despre cât este de important să cerem ajutor atunci când ne confruntăm cu probleme de sănătate mintală „tot mai frecventă a vremurilor noastre”. E pentru prima dată când în Moldova tema sănătății mintale este abordată la un nivel atât de înalt.
Citiți și „Ziua în care ne-am învățat să vorbim despre sănătatea mintală”
De sănătatea mintală depinde felul în care ne trăim viața. Ea este tot atât de importantă ca sănătatea fizică. De la ea pornește totul - felul în care ne simțim, deciziile pe care le luăm, acțiunile și planurile noastre. Deci, să avem grijă de ea.
Acest editorial face parte dintr-o serie de editoriale despre cele 10 lecții ale anului 2021.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.