Expulzarea profesorilor turci s-a întâmplat cinci ani în urmă, iar investigarea cauzei ar bate pasul pe loc
Astăzi s-au făcut cinci ani de la reținerea și expulzarea a șapte profesori turci din rețeaua de licee „Orizont”, R. Moldova. Timp în care o parte dintre cauzele penale se află în procedură de apel în instanțele turcești, iar alții au fost eliberați din detenție, transmite Promo-Lex. Cu toate acestea, cazul nu a fost investigat până la sfârșit, iar măsuri „de ordin individual, dar și general” nu au fost aplicate.
・ Olga Scripnic
CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. La cinci ani de la expulzarea ilegală profesorilor turci, cauzele unora dintre ei se află în procedură de apel în instanțele turcești, iar alții deja au fost eliberați din detenție. Însă se află pe teritoriul Turciei, fiind în imposibilitate de a părăsi țara și de a se reuni cu familiile lor, care sunt domiciliate inclusiv în Republica Moldova, transmite Promo-Lex.
Comitetul de Miniștri a încurajat din nou autoritățile să sublinieze prin mesajele închegate caracterul inacceptabil și la toleranța zero față de detenția arbitrară și transferurile extralegale.
Mai mult, după condamnarea Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturile Omului, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a emis patru decizii, prin care le cere autorităților moldovenești să întreprindă mai multe măsuri de ordin individual, dar și general.
Neuitat în timp
La 6 septembrie 2018, șapte profesori turci din rețeaua de licee „Orizont” au fost ridicați de către Serviciul de Informații și Securitate și expulzați, cu justificarea că activitățile lor ar constitui o amenințare la securitatea naționale a Republicii Moldova.
Cazul s-a transformat într-un scandal la scară națională, lideri ai opoziției acuzându-l pe președintele Igor Dodon, dar și PDM, partidul de guvernământ, de încălcare intenționată legii și a drepturilor omului pentru a obține avantaje în relația cu autoritățile de la Ankara, având în vedere inclusiv renovarea clădirii Președinției din banii Turciei. Acuzațiile au fost respinse atunci de Igor Dodon, dar și de premierul Pavel Filip.
Citește și: Reprezentant al liceului „Orizont”: Acești oameni sunt pedepsiți pentru că nu susțin dictatura din Turcia
Ulterior, mai multe organizații neguvernamentale autohtone au declarat că îndepărtarea forțată a cetățenilor turci a avut la bază interese politice și s-a făcut cu încălcarea prevederilor legislației naționale și a tratatelor internaționale în domeniul drepturilor omului și au cerut tragerea la răspundere a persoanelor vinovate de expulzarea profesorilor de la liceele „Orizont”.
În Parlament, pe de altă parte, deputații au refuzat o propunere a liberalilor și a liberal-democraților de a investiga expulzarea celor șapte profesori turci.
La doar câteva zile de la expulzarea turcilor, democrații au înregistrat în Parlament un proiect de lege care oferă angajaților SIS o serie de înlesniri profesionale și sporuri salariale. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, declarase că inițiativa „nu are nicio legătură” cu expulzarea profesorilor de la liceul „Orizont”, asta deși a fost înregistrat în Parlament a doua zi după operațiunea desfășurată de SIS.
Ulterior, doi dintre profesorii turci de la rețeaua de licee „Orizont” din Republica Moldova au fost condamnați la închisoare în Turcia. Unul dintre ei a primit o pedeapsă definitivă de șase ani și șase luni privațiune de libertate, epuizându-și calea de atac. Al doilea a fost condamnat de prima instanță la nouă ani de închisoare, însă instanța de apel urmează să se expună după ce sentința a fost atacată.În primul caz, este vorba de profesorul Huseyin Bayraktar. Cel condamnat de prima instanță la nouă ani de închisoare este profesorul Sertif Ayri.
În 2022 biroul migrație și azil al Ministerului Afacerilor Interne a revizuit actele administrative emise. Astfel, deciziile de declarare a profesorilor drept persoane indezirabile au fost anulate.
Piedici după cinci ani
La 16 februarie 2023, Curtea de Apel Chișinău a admis plângerea depusă de Galina Tufekci – soția unuia din profesorii turci, anulând o ordonanță din 2020 prin care, în mod ilegal și abuziv, i-a fost retrasă calitatea de parte vătămată și a solicitat Procuraturii municipiului Chișinău să remedieze încălcările drepturilor sale într-o cauză penală specifică. Galina Tufekci, în nume propriu și în numele soțului, a atacat această decizie cu recurs la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). La moment, cauza se află pe rolul CSJ.
De cealaltă parte, s-a constatat că Procuratura nu efectuează acțiuni de urmărire penală în alte cauze penale legate de „dosarul profesorilor turci”.
Chiar dacă Comitetul de Miniștri a invitat autoritățile moldovenești să își continue eforturile pentru a obține informații de la autoritățile turcești cu privire la situația actuală a reclamanților în Turcia și, în special, cu privire la posibila aplicare a Convenției Consiliului Europei privind transferul persoanelor condamnate, Ministerul Justiției a inițiat aceste proceduri doar recent, după ce, deja, unii profesori fuseseră eliberați din detenție, transmite Promo-Lex.
Comitetul de Miniștri urmărește executarea hotărârii, intitulată generic „Ozdil și alții”. O următoare ședință poate avea loc în decembrie 2023.